Kantara Girmeme Cezası Ne Kadar? İtiraz Dilekçesi 2023
Karayolları denetimleri yol kenarı denetim istasyonları tarafından yürütülüyor. Karayolları denetimleri neleri kapsıyor? Kantar denetiminin amacı nedir? Kantara girmeme cezası ne kadar? Kantar cezası sorgulama, kantar cezası iptal başvurusu, yol kenarı denetim istasyonları ceza itiraz dilekçesi nasıl yazılır gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
Ülkemizde taşımacılığın kalbi kara yollarında atıyor. Bunun için başta Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı olmak üzere tüm kamu kuruluşları sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışması için her türlü önlemi de alıyor. Karayollarında yapılan denetimleri bu yıl 30 milyona çıkartarak trafik güvenliği için karayollarında güvenli taşıtların seyretmesi hedeflenmektedir. Karayollarında denetim tüm hızıyla devam ederken, tır ve kamyonların trafiği tehlikeye atmaması için kantara girmesi gerekiyor. Bu konuda trafik cezası kesilmemesi için araştırma yapanların sorduğu: Hangi araçlar kantara girmez, kantara girmeme cezasına itiraz dilekçesi nasıl doldurulur, kantar cezası iptali nasıl yapılır, kantardan kaçma cezası ne kadar oldu, Kantara girmeyen araçlar 2023 yılında ne kadar ceza kesilir, kantara hangi araçlar girmek zorunda ve kantar cezası ne zaman gelir cevapları yazımızda detaylandırdık.
Sürücülerin kantara girmeden seyir haline devam ettiğinin tespit edilmesi halinde ağır yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
2023 Yılında Kantara Girmeme Cezası Ne Kadar?
2023 yılında yol denetim istasyonuna girmeme cezası 3.339 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra 15 içerisinde öderseniz yol denetim istasyonuna girmeme cezasını 2.504 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
YIL | KANTARA GİRMEME CEZA TUTARI | ERKEN ÖDEME İNDİRİMLİ TUTARI |
---|---|---|
2023 | 3.339 TL | 2.504,25 TL |
Kantara girmeme cezası Trafik Ceza Kanunu 65. Maddenin 4. Fıkrasına göre belirlenir. Bu maddede yük kamyonlarının tartı ve ölçü kontrolüne ve kantara girmeme cezası belirlenir.
Cezanın peşin ödemesinin yapılması halinde bu tutar %25 indirim seviyesine iner. 65/4 ceza maddesine yılda bir kez zam yapıldığını unutmayın!
Yol kenarında bulunan denetim istasyonlarında ışık, ikaz, ses veya görevli tarafından yapılan ikazlara uymayan ve yoluna devam eden sürücüler trafik ceza kanununun 65/4 maddesine göre 3.339 TL idari para cezasına çarptırılır. Trafik cezalarının peşin ödemelerinde yapılan indirimler ile sürücüye kesilen cezadan % 25 indirim yapılarak % 25 indirimli olarak 2.504,25 TL tescil plakalarına göre idari para cezası uygulanır.
65/4 maddesi nedir?
65/4 maddesi: Kantar cezası, Trafik Kanunu’nun 65. Maddesinin 4. Fıkrası uyarınca yani 65/4 maddesi gereğince yazılmaktadır. Bu maddede “Ağırlık ve boyut kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses veya görevlilerin dur ikazına rağmen tartı veya ölçü kontrolüne girmeden seyrine devam etmek, yasaktır.” şeklindedir. Bu maddeye uymayan sürücülere kantardan kaçış cezası uygulanmaktadır.
Cezaya ek olarak kantara giren araçların belirlenmiş limitten fazla ağırlık taşıdıkları tespit edildiğinde Kantar aşım cezası kesilir.
Kantar Aşım Cezaları 2023 Güncel Liste
Kantar Aşım Cezaları aşağıdaki gibidir:
Yeni uygulamaya göre tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının yüzde 3,75’i + 500 kg olarak değiştirilmiştir.
Kantara girmeme cezası Birinci fıkranın (b) bendine uymayanlar için ceza tutarları şu şekildedir:
İHLAL CEZA MİKTARI İNDİRİMLİ CEZA TUTARI Tonaj cezası %3,75 + 500 Kg dan %10 1.665 TL 1.248,75 TL Tonaj cezası %3,75 + 500 Kg dan %15 3.339 TL 2.504,25 TL Tonaj cezası %20 aşmak 5.010 TL 3.757,5 TL Tonaj cezası %25’in üzerinde aşmak 6.690 TL 5.017,50 TL Max. Dingil ağırlığını aşmak 1.665 TL 1.248 TL
Ağırlık arttıkça para cezası da artmaktadır. işleten ve gönderenlere ayrı ayrı idari para cezası uygulanmaktadır.
Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapmak 65/1-d maddesi gereğince uymayanlara 408 TL % 25 indirimli erken ödeme ile 306 TL idari para cezası kesilir.
Gabari dışı yük yüklemek, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirmek uymayanlar 1.665 TL yük gönderen işletmeler 3.339 TL para cezası kesilir.
Aşağıdaki görsel de kantar aşım cezaları bulunmaktadır.
Kantar Cezası Ne Zaman Gelir?
Kantara girme zorunluluğu bulanan araçların kantara girmediklerinde almış oldukları idari para cezası en geç bir hafta içerisinde gelecektir. İdari para cezasına itiraz etme hakkınız bulunuyor. Ancak, 15 gün içerisinde itiraz etmezseniz eğer itirazınız kabul edilmeyecektir.
e-Devlet Ceza Sorgulama Ekranı
Araç plakasına yazılan ceza sorgulamaları e-devlet üzerinden T.C kimlik numarası ile şifre yazılarak kolaylıkla yapılabilir.
Yine e-Devlet üzerinden aşamalar aşağıdaki gibidir:
- Gerçek kişi ceza sorgulama,
- TüvTürk muayene istasyon bilgisi sorgulama işlemleri de yapılabilir.
Trafik Cezası sorgulama ve ödemeleri e-pttavm üzerinden yapabilirsiniz.
Kantara girmeme cezalarının yanında bide tonaj aşım cezaları da sürücülerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Aşırı yük ve ağırlık taşıyan ve tespit edilen yada yük taşıdığı gerekçesi ile asılsız ceza kesilen sürücüler kantar cezası iptali için nereye başvuruda bulunabilir? devletdestekli.com Bu konulara açıklık getirmek gerekirse;
Yol Kenarı Denetim İstasyonları 2023 Tonaj Cezaları
2023 yılında kantara girmesi zorunlu olan araçların karayolları istasyonlarında ölçüm yaptırmaması durumunda ceza yaptırımı uygulanır. Tonaj cezası 2023 yılında 2.452 TL olarak belirlenmiştir.
Fazla Tonaj Cezası Hesaplama 2023
Yükleme miktarlarına göre ruhsatta belirtilen istiap haddinin %5’inden fazla yükleme yapıldığında idari para cezası kesilir.
İHLAL: Fazla tonaj cezası ücretleri aşağıdaki gibidir:
- %10 fazlasına kadar ceza ücreti: 1.665 TL
- %10 ile %15 fazlasına kadar ceza ücreti: 3.339 TL
- %15 ile %20 fazlasına kadar ceza ücreti: 5.010 TL
- %20 ile %25 fazlasına kadar ceza ücreti: 6.690 TL
- Max. dingil ağırlığını aşmak tonaj cezası ücreti: 1.665TL
Tonaj Cezası İptali İtiraz Başvurusu
Karayolları tarafından kantara girmediği tespit edilen araçlara aracın plakasını ve rengini belirterek tonaj aşımı cezası kesilen sürücüler tarafından sıklıkla araştırılan tonaj cezası iptali itiraz başvurusu hakkında bilgi vermek gerekirse;
Ülkemizde kesilen trafik para cezaları Kabahatler Kanunu kapsamındadır ve bu nedenle Kanun’un 27.m.sine göre 15 gün içinde itiraz edilmesi gereklidir. İtiraz için tanınan 15 gün süre içinde itiraz edilmezse kesilen cezalar kesinleşir ve kesinleşen cezaların tahsil devlet borcu olduğundan tahsil edilmesi gereklidir. Trafik cezalarının ödenmemesi halinde ise Maliye tarafından borçlu kişiye icra takibi başlatılır. Belirlenen 15 gün itiraz süresi zarfında itiraz etmek isteyenler tonaj iptali itiraz dilekçesi doldurarak bulundukları yerdeki Sulh ceza hakimliğine itiraz başvurusunda bulunmalıdır. İtiraz ve iptal başvuruları emsal karara göre ve esasen olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir.
Emsal karara göre iptal başvurusu:
Sürücülere araç sınıflarına göre yapılan ağırlık ölçümlerinde kantar cezası kesilen araç sahiplerinin yaptıkları tonaj cezası iptali itiraz başvurularında Sulh ceza hakimliği emsal karar niteliğinde verdiği karar ile cezaları iptal edilmiştir.
İstanbul Çatalca Sulh ceza hakimliği 2017/869 d.iş tarafından verilen emsal karar ve İstanbul Küçükçekmece 2. sulh ceza hakimliği 2016/4757 D.İş ile aynı hüküm gerekçesi iptal edilen cezaların emsal dilekçeleri doldurmak suretiyle yapılan başvurular ile tonaj cezaları aynı hükümlerde ise iptali gerçekleştirilebilir.
Usulen İptal;
Trafik cezalarında itirazlar usulen ve esasen olarak yapılmaktadır. Esasen adından da anlaşılacağı gibi asıl sebep ile yapılan itirazda bulunmak için ceza maddelerinde bulunmayan cezayı yapmamış olan kişiler eğer bunu kanıtlayabiliyor ise cezaları iptal edilir.
Tonaj cezası itirazından bulunmak isteyenler emsal karar gösterilerek ve esasen itirazda bulunarak cezalarının iptali için başvuruda bulunabilirler.
Emsal karara uygun olarak doldurulacak dilekçe örneği ile Sulh ceza hakimliğine itiraz edilebilir. Trafik cezalarına ilişkin tüm itirazlar Sulh Ceza Hakimliği ‘ ne yapılacaktır. Eğer kesilen cezanın aksi hali ispatlanabiliyorsa iptal edilecektir.
Tonaj cezası iptali için Türkiye ‘de bulunan herhangi bir Sulh Ceza Hakimliği ‘ne yukarıdaki görseldeki gibi iptal itiraz dilekçesi ile başvuruda bulunmak yeterlidir.
Araç sahipleri bulundukları yerden İtiraz dilekçesi ile yaptıkları başvurularının ilgili Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesi talep edilebilir. Dilekçe ile yapılan başvurularda Sulh Ceza Hakimliği tarafından hem UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) denilen online sistem üzerinden hem de fiziki olarak ceza kesilen ildeki Sulh Ceza Hakimliğine yani ilgili Sulh Ceza Hakimliğine gönderileceğinden illaki ceza kesilen yerdeki hakimliğe gitmeye gerek yoktur.
Kantar Denetimi Nasıl Yapılır?
Kantar, ağırlık kaldıran ve aracın ağırlığının ölçülmesi amacıyla kullanılan bir alettir. Ülkemizde karayollarına ait 24 farklı noktada bulunan yol kenarı denetim istasyonları tarafından araçların ağırlıkları, boyutları kantar ile ölçülmektedir.
Ağırlık ve boyut kontrolleri bu noktalarda büyük bir titizlik ile yapılmaya devam edilmektedir. Ayrıca bu istasyonlarda denetim sırasında zaman kaybını en aza indirmek için pek çok kuruluş ile ortak denetim de yapılmaktadır. Ortak denetimlerde İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı da çalışmalara aktif olarak katkı sağlamaktadır. Her kurum kendi yetki ve sorumluluğu bilinciyle denetim görevini yerine getirmektedir.
Karayollarına ait istasyonlara ilave yapılarak denetim noktalarının sayıları da artırılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yol kenarı denetim istasyonlarını yetkileri Ulaştırma Bakanlığına bağlı Bölge Müdürlüklerinden alınarak, 01 Ocak 2017 tarihi itibariyle yine Bakanlığa bağlı Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. 7/24 esası ile çalışan Modern istasyonlarda araçları durdurmadan denetleyebilmek için düşük hızda ağırlık ve boyut ölçüm sistemleri yer almaktadır.
İstasyonlarda hassas kantar ölçümleri birlikte diğer kontrollerde (araç yetki belgesi, araç muayeneleri de) yapılmaktadır. Akıllı ulaşım sistemleri ile donatılan istasyonlarda istasyona girmeye gerek kalmadan yollar üzerinde yer alan ön ihbar sistemi de yer alıyor. Karayollarına döşenen sistemler ile kantar ağırlıklarının ölçümlerinde taşıtların sınıflandırılması ve ağırlık kontrolleri de otomatik olarak yapılmaktadır. Karayolları tarafından araçlar sıklıkla denetlendiği için sınıfına göre ağır yük taşıdığı tespit edilen araç sahiplerine tonaj aşım cezası adı altında trafik cezası kesilmektedir.
Karayollarında yük taşımacılığı yapan sürücü ve işletmelerin sorumluluğu büyüktür. Karayollarında yük taşımacılığının uluslar arası standartlarda gerçekleştirilmesi gereklidir. Kamyonlar, çekicileri tankerler, otobüsler ve minibüsler ve kamyonetler kısaca ticari taşımacılık yapan tüm araçlar karayollarında ağır yükü azaltmak amacıyla standartlara uygun olarak taşımacılık yapmaları önem arz etmektedir. Araçları aşırı yüklemeyerek zarara yol açmayarak bedel ödememeleri için kurallara uymaları gereklidir.
Kurallara uygun taşıma ve yükleme yapmayan işletmelere ve sürücülere ağır yaptırım uygulanmaktadır.
Karayolları Yük Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Karayollarında yük taşımacılığı yapan işletmelerin öncelikle karayollarında yük taşımacılığı yetki belgesini almaları gereklidir. Herhangi bir eğitim almadan yük taşımacılığı yapan işletme sahipleri ve şoförler ise mesleki yeterlilik eğitim almak zorundadır. Bu alanda eğitim veren kurumları yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilendirmektedir. Bu kurumlarda verilen eğitimlere katılım gösterip başarılı olan sürücüler kolaylıkla karayollarında yük taşımacılığı işini yapabilirler.
Kantar Denetiminin Amacı Nedir?
Karayolları denetim istasyonları tarafından yapılan ağırlık ve boyut kontrolü kısaca kantar denetimlerinin amacı aşırı yüklemenin neden olduğu ve olacağı çok yönlü zararın önüne geçmektir. Çünkü araçlara yapılacak herhangi bir aşırı yükleme ölümcül kazalara neden olabilmektedir. Ayrıca aracın dengesi bozmakta ve sürüşü ve duruşu zorlaştırmaktadır. Kurallara uygun olarak yüklenmeyen her araç güvenli trafiği engellemektedir. Aracın sürücüsünü ve çevresindeki canlı cansız her şeyi tehlikeye atığından dolayı kantara girerek araçlarının kapasitesine göre ağırlık ölçümü yaptırarak yollarına devam etmeleri gerekmektedir.
Hangi Araçlar Kantara Girmek Zorundadır?
Kantara girme zorunluluğu olan araçlar, tır, kamyon, yük kamyonları ve nakliye kamyonlarıdır.
Hangi Araçlar Kantara Girmez?
Tır, kamyon, yük kamyonları ve nakliye araçları dışında kalan araçların kantara girme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Aracım motor kitledi osmanide yaptırdım gelirken de otabandan geldim Ceyhan gişelerinden geçtim acik kasa boş arabaylan kantara girmedim yük yok net bir şekilde kapak açık şekilde görünür 01 TT 021 aracıma arkadan ceza geliyor kantardan kaçtı diye ne alaka ya kaçacak olsam yolmu yok eski yoldan rahat bir şekilde geliyim diye otabandan geliyim diye girdim ceza boş arabanın cezasimi olur lütfen yardımcı olun kamera denen bir şey Arabayı hibe etmeye hazırım boş ya ispatlayin resmen soygunculuk derim geregin yapılmasını istiyorum
17 02 2022 tarihinde yozgat girişindeki kantarda 10kg fazla çıktı ne kadar ceza gelecek öğrenmek istiyorum teşdkkür ederim.