Devlet Kadrosunda Hizmetli Ne İş Yapar? 2023 Net Maaşı

Devlet kadrosunda hizmetli olarak görev almak isteyen kişilerin yapması gereken görevler ve maaşları hakkında detayları araştırdık.

Devlet Kadrosunda Hizmetli Ne İş Yapar? 2023 Net Maaşı

Devlet kadrolarında memur olarak çalışan, hizmetli memurlar, yardımcı hizmetler sınıfına dahildir. Memur ne iş yapar, memur maaşı ne kadar, memurun görevleri nelerdir, memurların çalışma saatleri ve memurların görevleri hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizden alabilirsiniz.

Devlet Kurumlarında Yardımcı Hizmetlilerin Görevi Nelerdir?

KPSS sınavına girip “Hizmetçi” sıfatıyla devlet kadrolarına atananlara, devlet kurumlarında memur olarak çalışanlar evrak getirip götürme işleri ile de ilgilenmektedir.

Devlet Kadrosunda Hizmetlilerin görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Hizmetliler evrak, temizlik ve çay vb. işleri yaparlar.
  • Üniversitelerde, Yargıtay’da, MSB’ de memur olarak görev yapmaktadır. Kurumda bulunan amire bağlı olarak görevliye değişik işler yaptırılmaktadır.
  • 657 Sayılı Kanun Yardımcı hizmetler sınıfı görevleri belirlenmiştir.
  • Okullara hizmetli olarak atanan kişiler genellikle öğrenci işleri ve sekreterlikte ki evrak getir götür işlerin sorumludur.
  • Yöneticilerin talimatları ile çalışan kurumun ihtiyaç duyduğu ve arzu ettiği çeşitli işleri yapmakla yükümlüdür.
  • Kamuda yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kişilerin kurumlarda yapılacak işler kesinlikle kurumun idarecilerine ve bağlı bulunan amirin talimatlarına göre değişiklik gösterse de temizlik işi hariç hizmetliler kurumun ihtiyaç duyduğu değişik ve genellikle angarya işlerde çalıştırılmaktadır.
  • Hizmetlilere ağır ve altından kalkamayacağı işler verilmesi takdirde hizmetliler durumlarını idarecilerle paylaşarak işlerin hafifletilmesini talep edebilir. Hizmetli kadrosu demek sadece temizlik işinden sorumlu olmak değildir.
  • Hizmetli olarak ataması yapılanlar genellikle kurumlarda vasıfsız eleman olarak alındığı için genellikle basit işlerde çalıştırılırlar.
  • Bazı durumlarda kişinin performansına bağlı olarak ve verimli bir iş yapacağı kanaatine varılırsa kişi masa başı işlere ve evrak memurluğu gibi işlerden sorumlu olarak çalıştırılabilir.
  • Bu tamamen hizmetlinin işinin iyi yapıp yapmadığına ve verimli ya da verimsiz çalıştığına göre değişir.
hizmetli
Devlet Kurumlarında Hizmetlilerin Görevleri

Hizmetli Memurun Görevleri Nelerdir?

Yardımcı hizmetler sınıfı grubundan devlet kadrosuna alınan kişilerin görevleri ve işleri bu kanunda belirlenen maddeleri şöyledir:

  • Yardımcı hizmetlerde görev alan kişilerin yapması gereken işler genellikle kurumda her türlü yazı, dosya gibi evrak ve belgeleri alıcısına ulaştırmak dağıtmak, toplamak ve kurumun bel kemiği olmaktır.
  • Kurumlara başvuru yapan kişileri kurumda karşılamak ve ilgili yetkiliye yönlendirmek amacıyla yardımcı olmaktır.
  • Bunun yanında kurumda hizmet verilen yerlerin temizliği, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak ve bu işleri yapmaktır.
  • Hastane, acil vb. sağlık kuruluşlarında ve tedavi kurumlarında görev alacak yardımcı hizmetliler ise hastaların ve hastanenin temizliklerinden de sorumludur.
  • Hasta bakımı gibi basit işler ve hizmetleri karşılamak kurumlarda koruma, muhafaza ve ana hizmetlere yardımcı olmaktır.
  • Her kurumun kendi bünyesine göre lazım gördüğü işlerde ana hizmetlere yardımcı mahiyette görev verilen hizmetleri kapsamaktadır.
  • Kurumda tesisat, bakım, işletilmesi gibi hizmetlerin hizmetli personelini tarafından yerine getirilmesi bu kanunlar ile belirlenmektedir.
  • Engelli kadrosundan devlet kurumlarına hizmetli olarak atanan ve yardımcı hizmetlerde görev alacak personelin ise daha basit işlerde çalıştırılması ve engeline göre değişen işlerde görev alması sağlanmaktadır.
  • Engelli hizmetli personelin engellerini artırıcı ve ilerletici ve rahatsız edici işlerde çalıştırılması yasaktır.
  • Hizmetli personelin ne iş yapacağı dediğimiz gibi kurumun ihtiyaçlarına ve lüzum gördüğü işlerin ne olduğuna göre değişiklik göstermektedir.

2023 yılında Devlet kadrosunda Devlet İşçisi olmak için başvuru yapabilirsiniz.

657 Hizmetli Memur Hakları Nelerdir?

Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosyaları dağıtmak ve toplamak, başvuru sahiplerini karşılamak ve yönlendirmek; temizlik, aydınlatma ve ısıtma hizmetleri veya basit iklim gözlemleri yapmak; pestisit uygulamak veya yaptırmak veya hastaları tedavi etmek ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetler vermek veya kurum, çarşı ve mahallelerde hizmet vermek.

Koruma ve koruma hizmetleri gibi yardımcı işlevlerde her kurumun kendine özel görevleri bulunmaktadır.
4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananlar dışında kalan, yapısı ve yine bu nitelikte gerekli gördüğü yardımcı hizmetleri yapmakla görevli olanları kapsar.

Kamuda Hizmetli Ne İş Yapar?

Hizmetlilerin görevleri kamu kuruluşlarında genelde büro hizmetlerini ve temizlik hizmetlerini yapmaktır. Nitelik gerektirmeyen işleri yapan görevliler işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak çalıştırılan personel olarak bilinirler.

Uygulamada hizmetlilere büro ve ofislerde çeşitli araç gereçlerini, mefruşatını temizleme görevi veriliyor. Bürolar arasında evrak ve belgeleri taşıyarak dağıtım ve toplanması işini yapabiliyorlar. Gerektiğinde ofis ve büro personeline ikramda bulunmaları istenebiliyor. Konuk ve misafirlere servis yapmaları talep edilebilir. Büroda çalışma saatleri içindeki tatil zamanlarında ve saatlerinde nöbet tutarak gerektiğinde personelin yapacağı işe yardımcı olabildikleri duyulmuştur.

Adliyede Hizmetli Ne İş Yapar?

Adliyede hizmetli kadrosundaki personeller genellikle kurumlarda kapıda görevli, santraldeki personel, ayak işlerini yapan ve evrak dağıtıp toplayan ve kuruma müracaat edenleri karşılayarak yönlendiren hizmetli olarak iş yapmaktadır.

Adalet Bakanlığı’nda Hizmetli Ne İş Yapar?

Adalet Bakanlığı, hizmet verilen kurumun merkezi hizmetleri, temizlik, ısıtma, taşıma, malzemelerin yüklenmesi ve evrakların ilgili yerlere teslimi gibi görevlerin yerine getirilmesinden sorumludur.

Hizmetli Maaşı Ne Kadar?

En düşük memur maaşı üzerinden kamu kurumlarına hizmetli olarak başlayanların maaşları en düşük 11.400 TL en yüksek 12.850 TL arasında değişmektedir. Ayrıca bu şahısların medeni durumlarına ve çocuk sayılarına göre maaşları düzenlenmektedir.

Devlet kadrosuna memur olarak atananların hizmetliler vasıfsız eleman olarak çalıştırıldıkları için 12/1 seviyesinden maaş alıyorlar. Bu oranların fiyat artışlarıyla birlikte artacağı söyleniyor.

Memurlar, Devlet Memurları Kanunu ile kurumların kanun ve yönetmeliklerinde yazılı işleri yapmakla yükümlüdürler. Yazımız yorum niteliğinde olup, personelin yapması gereken işleri bildirmemektedir.

Ancak hizmetlilerin sorumlu olduğu durumlar da vardır. Her şeyden önce anayasamıza saygı duymalı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı kalmalıdır. Herhangi bir siyasi partiye üye olamazlar ve siyasi faaliyette bulunamazlar. Din, dil, mezhep vb. konularda ayrımcılık yapamazlar. Tarafsız olmak zorundalar.

Kadrolu Hizmetli Kaç Saat Çalışır?

657 sayılı Kanun’un 99. maddesinde “haftalık çalışma süresi 40 saattir” yazılmasına rağmen, hizmetliler haftada 65 saat çalışmaktadır.

Hizmetli Memur Kurum Değiştirebilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, kurumlar arası geçişlerde “Kurumlar Arası Muvafakat” koşulunu aramaktadır. Memurun bu onayı alabilmesi için öncelikle nakil olmak istediği kuruma yazılı bir dilekçe ile başvurması ve naklini talep etmesi gerekir.

Yorumlar

  1. Avatar of Büşra Büşra dedi ki:

    Merhaba,
    Önlisans mezunuyum, gelir idaresi başkanlığına hizmetli kadrosu için başvuru yapmayı düşünüyorum. Fakat gib de hizmetli ne iş yapar? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
    Şimdiden çok teşekkürler..

    1. Avatar of can can dedi ki:

      ben de sizin gibiyim ve cok merak ediyorum memur mu oluyo hizmetli yada nedir

    2. Avatar of Eyyüp Eyyüp dedi ki:

      Kaç puan aldınız acaba?

  2. Avatar of Pelin Pelin dedi ki:

    Lise mezunu olunca mübaşir olarak başlarsın

  3. Avatar of Şaban Şaban dedi ki:

    Sağlık bakanlğına hizmetli olarak girdim 1999 endüstürü lisesini bitirdim kadro vermediler benim yapmam nedir emekli olalı 15 sene oldu torpilli olanlar aldı bunlarda hizmetliydi hakkımı nasıl ararım

  4. Avatar of Muhammed Muhammed dedi ki:

    Ben ikm ye de başvurdum bundan sonra bırakıp ikm ye gidebilir miyim yaptırım olur mu

    1. Avatar of Ayse Ayse dedi ki:

      İkm ile bu kadro arasında seçim yapmamız lazım sizce hangisi daha iyi?

  5. Avatar of SEKAN SEKAN dedi ki:

    BANU MEMUR KADROSUNA DİREK ALİNACAN

  6. Avatar of emircan genc emircan genc dedi ki:

    direk masa başısın lise tamam sa

    1. Avatar of Nur Nur dedi ki:

      Nasıl yani
      Ben adliye de hizmetli olacağım masa başı verirler mi?

  7. Avatar of Berke Berke dedi ki:

    Benim 2 arkadaşım (kardeş değiller) gazi çocuğu ve babaları gazi haklarından dolayı düz memur sayılıyorlar. Eğer kendileri bu hakkı kullanmasalardı haktan çocukları yararlanacaktı. Yani siz de aynı hesaptan düz memur olabilirsiniz. Yapacağınız iş masa başı, evrak, fotokopi işleri falan olur. Ama yine de siz biraz daha araştırın bence.

    1. Avatar of Ibrahim Ibrahim dedi ki:

      Hizmetli olarak mı girdiler ise . Birde hangi kuruma