Faizsiz Çiftçi Kredileri 2023 Yılı Ziraat Bankası Faiz Oranları
Çiftçilere 100 bin TL faizsiz kredi verilmeye devam ediyor. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı’ndaki kriterlere uygun olarak Ziraat Bankası şubelerinde faizsiz, sübvansiyonlu tarım ve hayvancılık kredilerinizi 2023 yılında da kullanabilirsiniz.
Ziraat Bankası 100 Bin TL Faizsiz Hayvancılık ve Tarım Kredisi başvuruları alınmaya devam ediyor. 2023 yılında çiftçilere 100 bin TL faizsiz kredi kapsamında bir çok alanda destek sunulmaktadır. Sığır yetiştiriciliğinden arıcılığa, su ürünlerinden süs bitkileri yetiştiriciliğine kadar birçok sektörde üreticiye, hem yatırım hem de işletme döneminde 100 bin liraya kadar faizsiz çiftçi kredisi başvuruları için şartlar nelerdir, kimler alabilir, nasıl başvuru yapılır? faiz indirimi oranları ve diğer tarımsal desteklemeler ile ilgili detaylar içeriğimizde..
Ziraat Bankasından Çiftçilere 100 Bin Lira Faizsiz Kredi İmkanı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5362 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan sübvansiyon kararnamesi ile 2023 yılında da Sıfır faizli tarım ve hayvancılık kredisi vermeye devam edecek. 6 Nisan 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile Ziraat Bankası ve TKK aracılığı ile düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırma şartlarını içeren tebliğ kapsamında teknik esas ve uygulamalara göre kredi kullandırılmaktadır.
Bu kapsamda Ziraat Bankası çiftçilere tarım kredilerini belirlenen taban indirim oranlarına göre verilmektedir.
- Geleneksel bitkisel üretim yapan işletmeler, 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabilecek. 100 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse (indirim) ediliyor. Özellikli kriterlerin sağlanması ile %90 ila %100 faiz indirimli olarak kredi verilecek.
- Düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 5 milyon TL olarak belirlenmiştir.
- Geleneksel yaygın hayvansal üretim yapan çiftçilere 200 bin TL faizsiz kredi kullandırılıyor. 200 bin TL krediler ise %50 faiz indirim oranında sübvanse edilmektedir. Özellikli kriterlerin sağlanması ile %90 ila %100 faiz indirimli olarak kredi verilecek.
- Düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 5 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Bu karar gereğince tarım için kredi faiz indirimi yapılarak üreticilerin ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kapsamda, yurtiçinde doğan hayvan alımı, kullanılması, öncelikli bölge yatırımları, yem üretme ve mera kullanma, jeotermal enerji kullanılması, genç kadın çiftçi ve bunun gibi konular için faiz indirimi uygulanıyor.
Bu uygulama 01.01.2020 tarihinde başladı ve 31.12.2023 yılına kadar devam edecek.
Tarım Kredisi faiz oranları 2023 Yılında Ne Kadar Oldu?
Ziraat bankası tarım kredisi faiz oranları 2023 yılı itibariyle yıllık %14 civarındadır. Net faiz oranlarını Ziraat bankası şubelerinden öğrenebilirsiniz. Ziraat Bankası şu an itibariyle çiftçilere belirli vade ve oranlarda çiftçi ve hayvancılık işletme kredileri veriyor. Koyun, keçi, sığır, manda, inek yetiştiren, et ve süt üreten çiftçiler ve üreticiler Ziraat Bankası’ndan çiftçi kredisi alabiliyor. Bu krediler çiftçinin durumuna ve yapacağı işletme tipine uygun olarak veriliyor.
Ziraat bankası tarım alanında destek verilen başlıklar ise aşağıdaki gibidir:
- Genç Çiftçi Akademisi
- Hayvancılık ve Su Ürünleri Kredisi
- Mekanizasyon Kredisi
- Bankkart Başak
- Destekleme Ödemeleri
- Devlet Destekli Tarım Sigortaları
- Geleneksel Tarım Sigortaları
- Diğer Sigortalar
- Aracılık Hizmetleri
- İşletme Edindirme Kredileri
- Arazi Alım Kredileri
- Hasat ve Pazarlama Kredileri
- Üretim Destek Kredileri
- Taksitli Tarım Destek Kredisi
- Nakliye Aracı Kredileri
- TMO Makbuz Senedi Karşılığı Krediler
- Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Karşılığı Kredi
- Lisanslı Depoculuk Yatırımları
- Sözleşmeli Üretim Kredileri
- IPARD Programı Kapsamında Kullandırılacak Krediler
- Yapılandırma Uygulamaları
Ziraat Bankası Tarımsal Kredi Faiz Oranları 2023 Güncel
T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar gereğince Ziraat Bankasından 100 Bin Liraya kadar sıfır faizli kredi verilirken, bu kredilerden aşağıda belirtilen oranlarda faiz alınacak. Güncel faiz oranları ise şunlardır:
- Sütçü etçi ve kombine sığır yetiştirmek isteyenlere 100 bin liraya kadar sıfır faizli hayvan kredisi
- Damızlık Düve Yetiştirmek isteyenlere %75 faizli kredi
- Küçükbaş hayvancılık için %75
- Arıcılık sektörüne yüzde 50 faiz indirimi,
- Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliğine %25-%50 faiz indirimi
- Kanatlı damızlık yetiştiren çiftçilerimize %75 faizli kredi
- Su ürünleri yetiştiriciliğinde %50 faizli kredi
- Yaygın hayvansal üretim için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi
- Seracılığa 100 bin liraya kadar %75 faiz indirimi
- Yaygın bitkisel üretime 100 bin TL’ye kadar yarı yarıya faiz indirimi
- Yem bitkisi üretimine yüzde 75 faizli tarım kredisi
- Yurt içi sertifikalı fide üretimine Sıfır faizli tarım kredisi
- Süs bitkisi üretimine %50 faiz indirimi
- Seraların modernizasyonu için % 50 faizli kredi desteği
- Tarımsal mekanizasyon için %75 faiz indirimi
- Traktör kredisi çekmek isteyenlere yurtiçinde üretilen makine alımı için %25 faiz indirimi uygulanacak.
- Modern basınçlı sulama sistemlerine sıfır faiz
- Arazi alımlarına %25 faiz indirimi
- Lisanslı depoculuk yatırımlarına %50
- Soğuk hava depolarına %50
- Tarımsal ürünlerin işlenmesine %50
Bu Krediler Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası aracılığı ile verilecek. Banka çiftçilere yukarıda ki gibi %25, 50, 75 oranlarında faiz destekleri sağlayacak olup, kredilere uygulayacağı cari faiz oranı %14 olacaktır. Yani yıllık %14 faiz oranı ile kullandıracağı krediye %50 oranında faiz desteği verdiği düşünülürse yıllık %7 aylık 0,58 oranında faiz ile kredi verilecektir.
Ziraat Bankası TKK Tarım ve Hayvancılık Kredileri Başvuru Şartları Nelerdir?
Resmi Gazete ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal üretim için çiftçilere düşük faizli yatırım ve işletme kredisinin kullanıma ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İlgili tebliğ, 2022-2023 yıllarında da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince üreticilere kullandırılacak olan düşük faizli yatırım ve işletme kredileri ile ilgili uygulanacak olan teknik esasları ve şartları kapsar.
- 2023 yılında Ziraat bankası aracılığıyla kullandırılacak olan tarım ve hayvancılık kredilerinin yıllık faiz oranları %14’tür. Bu faiz oranında kararda belirlenen tüm şartlarını yerine getiren çiftçilerin faiz indirimleri de uygulanarak ödeme planı oluşturulmaktadır.
- Genelde sıfır faiz indirimi yatırım dönemi için verilirken bu dönemin tespiti banka ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılacak. Geri ödeme planının belirlenmesi, İpotek tesis edilmesi, takip ve tahsil işlemleri banka ve TTK tarafından belirlenecek.
- Tarımsal yatırımlarda devlet destekli tarım sigortası da yapılmaktadır.
- Kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde Ziraat Bankasının cari tarımsal kredi faiz oranları ile kredi konuları itibariyle uygulanan faiz oranları arasında ki fark esas alınarak hesaplanır.
- Kredi notu düşük olanların talepleri banka tarafından değerlendirilebilir.
Diğer kurumların faiz desteği niteliğinde ki desteklerinden faydalanan işletmelere Resmi Gazete’de yayımlanan faizsiz hayvancılık kredileri tebliğnamesi kapsamında aynı konuda kredi verilmez. Çiftçinin daha önceden aynı konuda ki krediden kullanmamış olması gerekir.
100 Bin TL Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Faizsiz olarak verilen 100.000 TL çiftçi kredisi için başvurularınızı bulunduğunuz yerde, en yakın Ziraat Bankası şubelerine yapabilirsiniz. Başvurularınızın şahsen Ziraat Bankası şubesine giderek gerekli evraklar ve belgeler ile yapılması gerekmektedir. İhtiyacınız olan nakit desteğini 100 bin liraya kadar istediğiniz limitlerde kullanabilirsiniz. Banka tarafından faiz oranları size göre hazırlanmakta ve ödeme planınız oluşturulmaktadır. Her türlü bilgi, istek veya önerileriniz için 0850 220 00 00 numaralı müşteri hizmetlerini arayarak anında ulaşabilirsiniz.
Traktör alımlarınız için Ziraat Bankası ve Halkbank da traktör kredisi vermektedir.
100.000 TL Faizsiz Kredi Başvurusu Gerekli Evraklar Nelerdir?
Banka şubelerinde başvurular devam etmekte olup, şahıs veya tüzel kişi olarak başvurularınızı yapabilirsiniz. Ancak başvuru belgeleri buna göre de değişiklik göstermektedir. Gerçek kişi ve tüzel kişilerin başvuruda bulunabilmesi için bu belgeleri eksiksiz bir şekilde bankaya götürerek müracaat etmeleri istenmektedir.
Tarım kredisi kullanacak gerçek kişiler için başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı, T.C. Kimlik Fotokopisi
- ÇKS/Çiftçi Belgesi
- Tarımsal işletmesini tevsik edici taşınmazların, tarlaların tapuları, kira sözleşmesi belgeler (İpotek talep edilirse bu evraklar kullanılacaktır.)
- Krediye karşılık gösterilecek teminatlara ilişkin belgeler
- Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu (bireysel olarak çiftçilik yapanlardan istenmemektedir.)
Tüzel Kişiler için başvuru evrakları aşağıdaki gibidir:
- Çiftçi Belgesi/ÇKS Belgesi
- Tüzel kişiliklerin ana sözleşmesinin olduğu Ticaret Sicili Gazetesi
- Oda kayıt belgesi
- Vergi levhası
- Tüzel kişiliğin yetkili temsilcisine dair kararlar
- Noter onaylı olan imza sirküleri
- Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş ve/veya son yıla ait,
- Öteden beri faaliyetlerine devam eden tüzel kişiler için en az son üç yıla ait gelir tablosu ve bilanço
- Tarımsal işletme ile ilgili tapu kayıtları, kira kontratı gibi belgeler
- Krediye karşılık teminat istendiyse buna dair evraklar ile Resmi Gazeteyi okuyarak ve bankayı şahsen ziyaret ederek, hem hayvancılık hem de bitkisel faaliyetiniz için kaç para çekebileceğinizi bankadan net öğrenebilirsiniz.
Yapılacak olan faiz indirimleri yatırım ve işletme dönemlerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca kullandırılacak olan kredi üst limitlerine göre de indirim uygulanacaktır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri dışında kredi veren bankalara da başvuru yapabilirsiniz. Uygun faiz oranları ile birlikte bankalardan alacağınız kredilerle işletmenizi kurabilir veya diğer teçhizat vb. alımlarını gerçekleştirebilirsiniz.
Faizsiz hayvan kredisi nasıl alınır isimli yazıyı okuyarak şartlar hakkında ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
IPARD Hibesi ile Ziraat Bankası’ndan Avantajlı Kredi İmkanı
Bu program kapsamında belirlenen şartlar ile üretim yapılan konu uygun olduğu takdirde yukarıda belirtilen Cumhurbaşkanı Kararı gereğince sübvansiyonlu kredi kullanabilirsiniz.
- Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Bileşeni programı için geçerlidir.
- Yatırım yapan üretici çiftçiler ve işletmeler en uygun vadeli kredilerini farklı dönemler için kullanabilir.
- Ayrıca yine düşük faizli, faiz indirimlerinden de yararlanarak, nakit desteği alabilirsiniz.
- Diğer yatırım kredileri ve tarım destekleri için şubelere uğrayarak net bilgi almanız önerilir.
İlgili Cumhurbaşkanı kararı kapsamında, gerekli koşulları ve şartları sağlayan üretici gerçek kişi ve tüzel kişiler aşağıdaki kredi desteklerine başvuruda bulunabilir. 2023 yılı itibariyle de sübvansiyonlu düşük faizli kredi başvuruları alınmaya devam ediyor.
Hayvansal Üretim Kredileri
Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile ilgili süt, besi, damızlık, kanatlı tavuk, bıldırcın, kaz, ördek, deve kuşu, hindi, yumurta, et hayvancılığı, arıcılık gibi faaliyetler için yatırım ve işletme kredisi alabilirsiniz. Faiz indirimli tarım kredisi kapsamında kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- İşletme kredileri: ilaç, yem, makine bakım, onarım, kira, sigorta gideri, küçükbaş, büyükbaş veya kanatlı hayvan alım giderleri için kullanılır.
- Yatırım kredileri: Ekipman alımı, ahır, ağıl yapılması, süt soğutma tankı, arıcılık giderleri, güneş, biogaz, rüzgar yatırımı, faaliyet ile ilgili tarla, arsa alışına ait olan ve büyükbaş, küçükbaş hayvan alış giderlerini karşılamak için verilir. ÇKS belgeniz ile kredinizi beklemeden çekebilirsiniz.
Su Ürünleri Tarım Kredisi
İç sularda, deniz, beton toprak havuzlar içinde su ürünü yetiştiren ve su ürünleri avcılığı ile uğraşanlara verilir.
- Bu faaliyetleri ile ilgili makine, alet, edevat onarım bakım, sigorta, buz, kasa alımları, yavru, balık, ilaç, yem alışları, tekne onarımı ve bakımı, yakıt işçilik giderleri için işletme nakit desteği verilir.
- Ayrıca avlanma, yetiştiricilik için araç ve gereç alımı, soğuk hava deposu ve diğer binaların yapılması, üretme havuzu, tekne, motor, balıkçı gemisi, balık bulucu sistemler, balık ağı alışı, açık denizlerde faaliyet gösterenlere kafes, dalyan, üretim tesis harcamaları için yatırım nakit destekleri verilmektedir.
Tarım Mekanizasyon Desteği
Yüksek kapasiteli olarak üretim yapacak olan tarımsal üretim yapan üreticiler için bu makinelerin alımı ile ilgili sunulan bir ihtiyaç desteğidir. İşletme kapasitesi ile uyumlu olarak alınabilecek tarım mekanizmaları aşağıdaki gibidir:
- Traktör, biçerdöver ve diğer hasat makineleri (pamuk, zeytin, patates, badem, meyve hasat / toplama makineleri vb.)
- Çayır biçme, balya, silaj
- Süt sağım makinesi, süt soğutma tankı
- Yem karma makinesi
- Pulluk, kültivatör, patoz, mibzer, suluk
- Yemlik, balık bulucu cihaz, vb. gibi mekanizasyon araç alımında kullandırılmaktadır.
Bu kredi imkanından faydalanabilmek için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:
- Yeni olan araçlar ve ikinci el traktör, 2. el yürür vaziyetteki tarım makineleri kredilendirilir.
- Banka tarafından kredi ile finanse edilecek olan ve alınan araç için Zirai Kredilendirme Belgesi olmalıdır. (tarımsal mücadele araçlar hariç)
- Ayrıca sabit faizli mekanizasyon kredileri verilerek, vade sonuna kadar sabit faiz garantisiyle kredi kullanılabilmektedir.
Küçük Ekipman Tarım Kredi Desteği
Yine Tarımsal Mekanizasyon Araçlarının Kredili Satışına Esas Deney ve Denetimlerle İlgili Tebliğ esaslarına göre ”Zirai Kredilendirme Belgesi” bulunan kullanılmamış ve yeni küçük ekipmanlar için verilmektedir.
- Satış tutarı en çok 50.000 TL olan biçerdöver, traktör, hasat makinesi dışındaki araçları kapsar.
- KDV dahil satış tutarının tamamı için verilebilmektedir.
- En uygun vadeli ödeme planınızı hasat dönemlerine göre düzenleyebilirsiniz.
Modern Basınçlı Sulama Kredisi
Tarla içine suyun dağıtılması için kurulacak olan sistemlere yönelik olarak verilir. Damla, mikro yağmurlama ve normal yağmurlama sistemini kapsar.
- Doğal olarak karşılanamayan su ihtiyacı için ilgili sistemlerin kurulum giderleri için yararlanabilirsiniz.
- Kurulacak olan sistemlerin otomasyonu ve satın alınacak teknolojik sistem giderlerini karşılayabilirsiniz.
- Ayrıca sistem ile derin kuyuların açılması, elektrik temin edilmesi, teçhizat ve suyun kaynağının taşınması için gerekli olan yatırım kredileri ilgili karar kapsamında verilmektedir.
Başakkart ile Kredinizi Hemen Çekebilirsiniz!
Ziraat Bankası’nın sunduğu avantajlardan biri de hem kredi kartı hem de banka kartı olarak kullanabileceğiniz Bankkart Başak’tır. Tarım faaliyetleri için çiftçilere 100 bin TL faizsiz kredi fırsatını kullandığınızda, onaylandığı takdirde bu işletme desteklerini ATM’ler aracılığı ile çekebilirsiniz. Ayrıca tarımsal girdi ürünü satılan üye işyerlerinde de kullanılabilmektedir.
Bakanlar kurulu kararları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile entegreli olarak verilen destekleme ödemeleri ve TMO ödemelerini kolaylıkla alabilirsiniz. Yaptığınız işlemleri taksitlendirme ve ödeme erteleme özelliği de bulunmaktadır.
Ziraat Bankası dışında diğer bankaların ve devlet kurumlarının çiftçilere 100 bin lira faizsiz kredi hayvancılık destekleri için bağlantıya tıklayarak en güncel destekleri görebilirsiniz.
Ziraat Bankası Tarım Kredisi Faizi Ne Kadar?
Ziraat Bankası 2023 yılında çiftçilere verilen faiz indirimli kredinin cari faiz oranı %14’dür.