Devlet Ağaçlandırma Hibe Destekleri 2023 (GERİ ÖDEMESİZ)

Orman Genel Müdürlüğü’nün destek sağladığı projeler ile ilgili araştırılan, 2023 yılında özel ağaçlandırma projesi maliyeti ne kadardır, Özel ağaçlandırma yönetmeliği, Orman Genel Müdürlüğü ceviz, sertifikalı badem fidanı desteği alarak badem yetiştiriciliği yapmak isteyenlere özel badem yetiştiriciliği devlet desteği 2023 yılında ne kadar olacak, Özel ağaçlandırma hibe destekleri olarak köylere sağlanacak desteklerden kimler yararlanabilir, şartları nelerdir tüm merak edilenler Devlet Ağaçlandırma Teşvik ve Hibe Destekleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Devlet Ağaçlandırma Hibe Destekleri 2023 (GERİ ÖDEMESİZ)

Devlet, projesini sunan girişimcilere ceviz, badem yetiştiriciliği ve özel ağaçlandırma projeleri için hibe finansal destek sağlamaya devam etmektedir.

Ağaçlandırma İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Tarım ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma için teşvik kredileri vermektedir. Devlet desteği ile ağaçlandırma nasıl yapılır kısaca ağaç dikmek girişimciden, arazi de ücretsiz olarak devletten tahsis edilince tüm verilen teşvikler için birçok girişimci başvuru yapmaktadır. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü tarafından özel ağaçlandırma çalışmaları için verilen teşvikler ile boş orman ve bozuk orman arazileri Hazineye bağlı uygun alanlar ağaçlandırılarak yeniden ıslah edilecektir. Bu amaçla yeniden kazandırılacak alan projesi ile özel ağaçlandırma çalışmaları ile bozuk ve boş orman alanları canlandırma faaliyetleri meyvelerini vermeye başladı. Bu zamana kadar yapılan özel ağaçlandırma çalışmaları ile 80 bin hektar yeniden ıslah edilerek ormanlara kazandırıldı.

Ağaçlandırmada Köylere Hibe Desteği

Ağaçlandırmada köylere hibe desteği veriliyor.

Ceviz, badem, fıstık çamı, keçiboynuzu, kestane gibi gelir getirici türlerle gerçekleştirilen özel ağaçlandırma çalışmalarında da köy tüzel kişiliklerinin projelerine 16 milyon 826 bin lira hibe, gerçek ve tüzel kişiliklerin projelerine 948 bin 717 lira kredi tahsis edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ağaçlandırma için köylere hibe desteğinin tüm ayrıntılarını buradan inceleyebilirsiniz.

Ağaçlandırma Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Ağaçlandırma Desteğinden yararlanabilecek olanlar aşağıdaki gibidir:

  1. Köy tüzel kişilikleri
  2. Kamu kurum ve kuruluşları
  3. Belediyeler
  4. Tarımsal kalkınma kooperatifleri
  5. Köye hizmet götürme birlikleri
  6. Dernekler
  7. Vakıflar
  8. Şirketler
  9. Gerçek ve tüzel kişiler

Desteklenen Alanlar ve Destek Alanları nelerdir?

Desteğin amacı: ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon ve sel kontrolü, çığ ve heyelanların önlenmesi, mera ıslahı, ağaç ıslahı, orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohum ve fidan üretimi, fidanlık ve imar-ihya çalışmalarına katkı sağlamaktır.

Başvuru Dönemi nedir?

Devlet ormanlarında özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya müracaatları, Nisan ve Eylül aylarında olmak üzere 2 dönem halinde alınır.

Başvuru Yeri neresidir?

Başvuru yeri: Orman İşletme Müdürlükleridir.

Orman Su İşleri Bakanlığı Ağaçlandırma Yönetmeliği Değişikliğine Gitti

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından hazırlanan özel ağaçlandırmayla alakalı yönetmelik değişikliği ile yeni bir yol haritası belirlendi.

Bu çerçevede Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik geçtiğimiz yıl 11 Ocak tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmeliğe göre, özel ağaçlandırmalarda bugüne kadar uygulanan gerçek ve tüzel kişilere kredi, köy tüzel kişiliklerine hibe desteği uygulaması kaldırıldı. Bunun yerine, orman köylüsü olup orman köyünde ikamet edenlerin ceviz ve badem gibi gelir getirici türlerle, en fazla 30 dekara kadar alanda yapacağı özel ağaçlandırmalarda yüzde 65 hibe, diğer gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı özel ağaçlandırmalarda ise yüzde 25 hibe uygulaması getirildi.

Ceviz Badem Antepfıstığı Ağaçlandırma Devlet Destekleri

Özel ağaçlandırma projesi ile dikilecek olan ağaçlardan en çok badem ağaçları tercih ediliyor. Bunun yanında ceviz, defne, kestane, harnup, fıstıkçamı, zeytin ve antepfıstığı tercih edilen gelir getirici meyve türleri de en çok tercih edilen ağaç türleridir.

Devlet, özel ağaçlandırma projesi ile destek verdiği özel ağaçlandırılan ormanların yarısı da gelir getiren meyve ormanlarından oluşuyor. Gelir getirici meyve ormanlarından elde edilen ürünler de orman sahibine kalmaktadır. Bu şekilde yatırım maliyeti olmaksızın farklı alanlardan ek gelir sağlama imkanı şirketlere sunulmuş oluyor.

Özel Ağaçlandırma Kredi Miktarı

Çok özel bir projeye imza atan Orman Bakanlığı, devlet tarafından verilen kredi imkanlarıyla da adından söz ettiriyor.  Devletin hiçbir bedel almadan tahsis ettiği bu projede fidan, arazi hazırlıkları çalışmaları, dikim, ekim bedeli ve üç yıllık bakım giderleri 30 yıl vadeli ve sonradan ödemeli krediler ile karşılanıyor.

Ağaçlandırma Devlet Desteği

Türkiye’ de gerçek ve tüzel kişi ormanlarının yeniden canlandırılması ve orman sahibi olabilmenin yolunu ve ıslah edilmesi çalışmaları 1986 yılında çıkarılan yönetmelikle açtı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan proje ile 81 bin hektar alanda özel ağaçlandırma çalışmaları bu teşvikler ve destekler ile yapılmaktadır. Özel ağaçlandırma projesi ile meyve ürünlerinin yetiştirilmesi ve asli orman ağaçlarının dikimi gerçekleştirilerek, bu zamana kadar binlerce hektar arazi ağaçlandırılarak ormanlarımız ülkemize kazandırıldı. Dikimi yapılan milyonlarca ağaç sayesinde,  tüzel ve gerçek orman sahiplerinin de gelir getirecek, ek bir maliyetsiz yatırım araçları ülkemize kazandırılmakta ve kazandırılmaya devam edilmektedir.

YouTube video

Özel Ağaçlandırma Süreci Nasıl İşler?

Özel ağaçlandırma projesi başvurusunda bulunan tüzel kişi şirketleri ağaçlandırma yapacakları alanlar ile ilgili, bağlı bulundukları Ticaret ve Sanayi odalarından faaliyet belgesi almaları gerekli. Bunun yanında tüzel kişiliğe sahip şirketlerin sahip veya ortaklarının imza sirküleri ve ana sözleşmelerini de başvuru dilekçeleriyle birlikte Orman Genel müdürlüklerine ibraz etmeleri gereklidir.

Orman Müdürlükleri ağaçlandırma yapılacak olan saha tahsislerini sonuçlandırmakta, yapılacak olan saha ve arazilerin 1/250000 ölçekli harita durum planları, koordinat özet çizelgelerini ve özel ağaçlandırma izin raporunu bağlı bulundukları Orman İl Müdürlüklerine göndermektedir. Tüm bu süreçlerde saha tahsisi yapılan kişi veya kurumlara, ağaçlandırma yapacakları projelerini doksan gün içinde Ormancılık Bürolarına onaylatmaları konusunda tebligat göndermekte, kişi veya kurumların bu projelerini il müdürlüklerine teslim etmeleri gerektiğinin yazılı olduğu tebligatı yine Orman Müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekiyor. Teslim edilen projeler Orman Müdürlükleri tarafından 15 gün içinde arazide ve büroda incelemelerinin yapılmasının ardından, onaylanan projeler Orman Bölge Müdürlüklerine ve Genel Müdürlüklere gönderilmektedir. Özel ağaçlandırma sahaları  yapılacak olan orman ve sahanın teslimi ise projenin Bölge Müdürlüğü veya Genel Müdürlüğe ulaşmasının ardından, 15 gün içinde yapılması gerekiyor.

Orman Müdürlükleri tarafından proje ile ağaçlandırma yapacak kurum ve kişilere araziler ücretsiz olarak verilmektedir. Proje süresinin sonuna kadar ücretsiz verilen saha, alan ve arazilerin tahsislerinin yanında hazine arazileri de 49 yıllığına ağaçlandırma yapılması için de verilmektedir.

özel-ağaçlandırma

Devlet Desteği İle Ağaçlandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Arazi sahiplerinin arazilerinde yapılan ağaçlandırma işlemleri için arazi vergisinde de indirim kolaylığı sağlanmaktadır. Orman Bakanlığı tarafından proje sonuna kadar ücretsiz olarak verilen arazilere proje süresinin sonuna kadar da teknik yardım imkanı da sağlanmaktadır. Ön etüt raporu ve projelendirme ücretsiz olarak yapılmakta. Uygulama projesindeki arazi hazırlıkları, arazinin tel ile çevrilmesi, fidan dikimi, fidan bedelleri, üç yıllık bakım giderleri için düşük faizli krediler verilirken, köy de yapılan ağaçlandırma faaliyetlerinde projelerde belirtilen tutarın tamamı kadar hibe edilmektedir.

Devlet destekleri ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarını yapmak isteyen özel ve tüzel kişiliğe sahip işletmeler,  başvurularını ağaçlandırma yapacakları sahanın yerini gösteren haritası, krokisi ile beraber işletme şefliğine yapmalar gerekiyor. Başvurular sahanın bulunduğu tüm Orman İşletme Şefliği, İşletme Müdürlüklerine veya Bölge Müdürlüklerine yapılmaktadır.

Özel Ağaçlandırma Yönetmeliği 2023

Özel ağaçlandırma yapmadan önce mutlaka yönetmeliği okuyunuz. 7310 sayılı özel  ağaçlandırma tamimi  de 23.03.2020 tarihinde yürürlüğe girmişti. OGM Yürürlüğe giren kanun kapsamında özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatların  e-devlet üzerinden alınması amacıyla tamim ‘de değişikliğe gidilmiş olup, tamim yeni haliyle ekler bölümüne konulmuştur.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2023’te yapılacak olan müracaatlar ile ilgili ” %65 ve %25 hibe destekli özel ağaçlandırma projelerimizle hem ülkemiz yeşilleniyor hem de kırsalda yaşayan insanımız kalkınıyor. Başvurularınızı en yakın orman idaremize yapabilirsiniz.” 

2023 yılında ağaçlandırma ve silvikültür çalışmaları, erozyonla mücadele, sel ve çığ kontrolü, mera ıslahı ve kavakçılığı geliştirme çalışmaları ile proje yapımı, koruma ve orman fidanlık çalışmalarına ait birim fiyat listesi​ yayımlanmıştır.​

2023 Yılı Birim Fiyat Listesi Aşağıdaki linkte mevcuttur.

E-devlet üzerinden özel ağaçlandırma ve özel imar ihya müracaatlarını yapmak için tıklayınız.

Yorumlar

  1. Avatar of samed samed dedi ki:

    Yorum yapan arkadaşlar bir özel ormancılık bürosuna başvurmanız çok daha iyi olur.. detaylıca anlatırlar size..

  2. Avatar of Umut Aktaş Umut Aktaş dedi ki:

    9900 metre kare arazimiz bulunmaktadır bunun içinde 100 adet zeytin ağacı vardır bunun geri kalan araziyi keçi boynuzu dikimi ve zeytin ağacı sulama için nasıl bir destek alabilirim taşıma suyu ile sulama olur

  3. Avatar of mustafa öğet mustafa öğet dedi ki:

    osmaniye merkez cevdetiye kasabasında 10 dönüm tapulu arazimizde badem yetiştiriciliği yapmak istiyorum arazinin çit ve tel örgü ile kapatmak ve fidan destegi almak istiyorum ne yapmalıyım.

    1. Avatar of Oğuzhan Akkuş Oğuzhan Akkuş dedi ki:

      Baglı bulunduğun orman işletme müdürlüğüne gidiyorsun , ilgili müdürü buluyorsun , ben şu arazime sizin de dikim ve geri ödemesiz hibe destegi ( çit , fidan ve dikim ) ni alarak agaclandırma yapmak istiyorum diyorsun . Gerisi zaten sana anlatılır .