SGK Çalışan Anne Desteği 2023 Başvurusu (325+50 EURO)
Çalışan anne desteği nedir, Devletten çalışan annelere bakıcı desteği ne kadar veriliyor, destek başvuruları nereden yapılır Çalışan Anne Desteği 2023 Devletten Çalışan Annelere Bakıcı Desteği içeriğimizde araştırdık.
Annelere aylık 375 Avro’ya kadar ve eğitimli bakıcılara tek seferlik 200 Avro’ya kadar mali destek veren Eğitimli Bakıcıların Desteklenmesi Projesi 2023 yılında da devam edecek.
BAKICI EĞİTİM TEŞVİKİ 2023’TE
Eğitimli çocuk bakıcılarının teşvikine yönelik projenin ikinci fazının 2023’te başlayacak.
İş hayatına katılan kadınların çocuklarının bakımıyla ilgili sorunların çözümü için çocuk bakımında uzmanlaşan kişilerin kayıtlı olarak sistemde yer alması gerektiğini belirten Bakan Bilgin ve SGK Başkanı Kürşad Arat da proje kapsamında 5.153 anneye doğrudan aylık 325 euro çalışan anne desteği, 7 bin 518 kadına ise tek seferlik 200 euroya kadar bakıcı eğitim teşviki verdiklerini söyledi.
Proje kapsamında iki farklı grup hibe desteğinden faydalanmaktadır. Bunlar:
- Eğitimli çocuk bakıcısı istihdam eden anneler için (Çalışan Anne Desteği),
- 0-24 aylık çocuk bakımı alanında MEB sertifikası almış kadınlar için (Bakıcı Eğitim Teşvik) veriliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen çalışan anneye bakıcı desteği (bakıcı parası) olarak verilen yardımlardan yararlanmak isteyen annelerin için, çalışan annelere bakıcı desteği olarak verilen eğitimli bakıcı desteği şartlarının neler olduğu, SGK eğitimli bakıcı desteğinden kimlerin yararlanabileceğini başvurularının nasıl yapıldığını ve çalışan annelere destek miktarı 2023 yılında anneanne destek ücretleri hakkında tüm detayları araştırdık.
Devletten Çalışan Annelere 2023 Yılında Destek
Bu proje kapsamında eğitimli bakıcı çalıştıran annelere çalışan anne desteği olarak aylık 325 euro destek veriyor. 2023 yılında da 2. fazı başlatılacak. Çalışan annelere, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen proje ile çalışan annelerin destek başvuru yapmaları ile devletten çocukların bakımı için eğitimli bakıcı desteği verilmektedir. Bakıcı desteği ise eğer bir çocuğunuz varsa bu çocuğun bakıcı varsa ve bu bakıcı tam ay yani 30 gün sigorta yapılmış ise, bakıcının da 0-24 ay arasındaki çocuklara bakma konusunda MEB veya İŞKUR bakıcılık sertifikası bulunuyorsa bu durumda olanlara başvuru yapmaları halinde 1.800 TL ödeme yapılmaktadır. Çalışan anne desteği projesindeki amaç ise kayıt dışı çalışmayı önlemek, bakıcıları kayıt altına almak ve çalışan annelerin iş gücü piyasasına daha rahat girmelerini kolaylaştırmak kadınların kayıtlı istihdamını desteklemek, aile ve iş yaşamı dengesini güçlendirmektir.
Eğitimli Çocuk Bakıcısı İstihdam Eden Anneler (Çalışan Anne Desteği) Nedir?
Çalışan annelere bakıcı desteği: annelerin yeniden iş hayatına dönebilmesi için ödenen bir devlet desteğidir. Bu Proje ile Sosyal Güvenlik Kurumu bütçenize aylık 325 avro Çalışan Anne Desteği sağlıyor. Destek miktarı 2023 yılında aylık 325 avrodur. Özel gereksinimli çocuğu olan anneye +50 Avro ile aylık 375 Avro ödenmektedir.
Çalışan Annelere Bakıcı Desteği 2023 Yılında Ne Kadar Olacak?
Çalışan Annelere eğitimli bakıcı desteği miktarı 2023 yılında aylık 325 avro olacak. Çalışmak, işe geri dönmek ya da yeni bir işte çalışmaya başlamak istiyorsanız, bu Proje ile Sosyal Güvenlik Kurumu bütçenize aylık 325+50: 375 avro Çalışan Anne Desteğinden yararlanabilirsiniz. Çocuk 36 aylık olana kadar ödeme alabilirsiniz.
Çalışan Anneye Bakıcı Desteği Başvuruları Nasıl Yapılır?
Ön kayıtlar www.sgk.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirilmekte olup ön kaydını başarıyla yapan ilk 3.700 anneye kesin kaydını yaptırmak üzere randevu verilecektir.
Çalışan Anneye Bakıcı Desteği Başvurusu Kimler Yapabilir?
Destek 2023 yılında da verilmeye devam etmektedir. Bakıcı desteğine ilişkin olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yapılan açıklamalara göre, “Sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır” sloganı ile 2019 yılında başlayan projeden 0-24 aylık çocuğu olan 4/a statüsünde sigortalı çalışan anneler faydalanabilmektedir.
Eğitimli Bakıcı Desteği Şartları Nelerdir?
Devlet destekli bakıcı parası yardımından yararlanmak için öncelikli olarak aşağıdaki şartlara uyum sağlıyor olması gerekmektedir.
Eğitimli bakıcı desteği şartları aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Bu destekten yararlanacak olan annenin başvuru esnasında sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir.
- Annenin en fazla en az asgari ücretin brüt tutarının 2 katı kadar bir ücrete tabi olması gerekmektedir.
- Başvuru anında annenin iki yaşında veya daha küçük yaşta bir çocuğunun bulunuyor olması gerekmektedir.
- Tutulacak çocuk bakıcısının birinci dereceden akraba olmaması gerekmektedir.
- Çocuk bakıcısının en az ilkokul mezunu olması gerekmektedir.
- Annenin proje kapsamında çocuk bakıcısı olarak beyan edilmemiş olması gerekmektedir.
- Anne ve bakıcı aynı ilde ikamet etmek gerekmektedir.
Bakıcı şartlara uyum gösteren annelerin İnternet üzerinden başvuru formunu doldurmaları gerekecektir.
Eğitimli Bakıcının Taşıması Gereken Şartlar Nelerdir?
Bakıcı desteğinden yararlanabilmek için gerekli olan şartlar ile bakıcılarında taşıması gereken şartlar bulunmaktadır.
Eğitimli bakıcının taşıması gereken şartlar aşağıdaki gibidir:
- 18 yaşını doldurmuş olması.
- Anne ve çocuk ile aynı illerde yaşıyor olması.
- Anne yada ile 1. dereceden yakınlığının olmaması. (Akrabalık bağı olmayacak)
- Proje kapsamında aynı zamanda anne olarak faydalanıcı olmaması.
- 5510 saylı Kanunun Ek 9. maddesi kapsamında tam zamanlı olarak çalışan kadın olması gerekmektedir.
0-24 ay çocuk bakımıyla ilgili eğitimli olduğu İŞKUR, MYK, MEB onaylı belgeyle belgelendirmesi yada lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması ile birlikte bakıcılar çocuklara kendi evlerinde de bakabilirler.
Evde Çocuk Bakımı Desteği Başvuruları Nasıl Yapılır?
Evde çocuk bakımı başvuru yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Bakıcı teşviki için başvuru yapmak isteyenler, SGK il veya İlçe müdürlüklerine gitmelidir,
- SGK internet sitesi üzerinden, başvuru yapılabilen bakıcı teşviki modeli belirlenir,
- SGK müdürlükleri üzerinden başvuru yapılmaktadır,
- İl veya İlçe SGK müdürlükleri tarafından verilen başvuru formu doldurulduktan sonra, işe alınacak SGK eğitimli bakıcı başvuru Formu imzalaması gerekmektedir.
SGK Eğitimli Bakıcı 2023 Başvuru Formu
2023 yılında başlatılacak 2.faz SGK eğitimli bakıcı başvuru Formu aşağıdaki link üzerinden ön başvuru formunu doldurarak başvurularınızı iletebilirsiniz.
www.sgk.gov.tr başvuru formu için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli.
Bakıcı teşviki başvurusu yapmadan önce, belirtilen kriterlere uygun olan bir bakıcının bulunması gerekiyor. Başvuru formu hazırlandıktan sonra bakıcıya imzalatılır ve bakıcı desteği başvurusu işleme alınır.
Bakıcı Sigorta Desteğinde Belirlenen Prim Detayları Nelerdir?
Bakıcı sigorta desteğinden belirlenen prim süresi, işverenin 10 günden fazla süre ile bakıcı çalıştırması durumunda, asgari ücret üzerinden prim ödemesi yapması gerekmektedir.
Devlet destekli prim teşviki prim değerleri şu şekildedir:
- Asgari ücretin %37.5 oranında prim ödemesi yapılmazsa, bakıcı alınması mümkün olmaz,
- 2023 yılı için belirlenen brüt asgari ücret miktarı: 10.008 TL’dir.
- %37.5’lik bölümü, bakıcılara yapılan ödemeyi ifade etmektedir.
- Bakıcılar için belirlenen prim tutarı 3.702 TL’dir.
Çalışan Annelere Anneanne Bakıcı Destek Ücreti Ne Kadar?
Çalışan annelere bakıcı parası devletten verilecek. Aynı zamanda çalışan anneler için devlet destekleri bitmiyor. Çalışan annelere destekler kapsamında torununa bakmak isteyen babaanne ve anneannelere de Büyükannelere de torun bakma parası veriliyordu. 65 yaşından küçük ve doktor raporu ile torununa bakabilecek durumda olduğu ispatlanan 0-3 yaş arasında torunu olan büyükanneler bu şartlar dahilinde devletten maaş alabilecekler. Torunlarına bakan büyükanneler en az 12 aylık süreyle aylık 425 TL ödeme alacaktır. Çocukların 3 yaşını tamamlaması veya 12 aylık sürenini dolmasının ardından bakım maaşı kesilecektir.
Projenin 10 pilot il haricinde yeni illerde de uygulanması beklenmektedir. Bu çalışma Avrupa Birliği ile ortaklaşa alınmış kararlar neticesinde kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak uygulanıyor.
Ancak, 2023 yılı için mevcutta toruna bakma parası verilmesi gündemde değildir.
Çalışan Anneye Kreş Desteği Nasıl Alınır?
e-Devlet üzerinden ”Kurumsal Çocuk Bakımı” sekmesi üzerinden başvurular yapılır kabul edilmesi durumunda destek alınmaktadır.
Çalışan Anne Desteği Ne Zaman Ödenecek?
Proje kurallarına göre ödemelere hak kazanabilmeniz için, her ay projenin başvuru şartlarını devam ettirip ettirmediğinizin ve bakıcı maaş ve prim ödemelerini zamanında bakıcı çalıştırma ayını takip eden ayın başından sonuna kadar geçen 30 günlük süreçte yerine getirip getirmediğinin belli olması gerekmektedir. Dolayısıyla ödemeler sürekli olarak 2 ay geriden yapılmaktadır.
Çalışan Annelere Bakıcı Desteği Kimler Alabilir?
0-24 aylık çocuğu olan bir işverenin yanında tam gün çalışan sigortalı anne, sigortalı eğitimli çocuk bakıcısı çalıştırdığında ve çocuğuna bakmaya başladığında maddi destekten yararlanabilir.
Part-time Çalışan Anne Desteğinden Faydalanabilir mi?
Kısa süreli çalışan anneler destekten faydalanamazlar.
BAĞKUR’lular Çalışan Anne Desteğinden Faydalanabilir mi?
BAĞKUR statüsünde çalışanlar, çalışan anneye bakıcı desteğinden yararlanamaz.
Devlet Memurları Çalışan Anne Desteğinden Faydalanabilir mi?
Devlet memurları, çalışan anneye bakıcı desteğinden faydalanamaz.
Şuan İşsiz Olan Anneler Ön Kayıt Yaptırabilir mi?
Annelerin ön kayıt sürecinde başvuru yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak, en geç kayır tarihine kadar işe başlamış olması gerekmektedir.
Mali Destek Ne zaman ve Nasıl Ödenmektedir?
Bakıcı desteği herhangi bir usulsüzlük oluşmaması için 2 ay geriden ödenmektedir. Bakıcıların sigortasının ödenmediği ve hala bakıcılık yapıyor mı tespit edilerek ödenmektedir.
Mali Destek Hangi Bankadan Ödenmektedir?
Mali destek ödemeleri Halk Bankası aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.