KOSGEB Anahtar Teslim Fabrika Kurma Atölye Açılış 2023 Destekleri

Kosgeb yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilere iş planı projesi ile yeni bir iş alanı yaratacak ve yenilikçi iş fikrine sahip olanlara destek veriyor.

KOSGEB Anahtar Teslim Fabrika Kurma Atölye Açılış 2023 Destekleri

Kosgeb yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilere iş planı projesi ile yeni bir iş alanı yaratacak ve yenilikçi iş fikrine sahip olanlara desteklerini sürdürüyor. Yeni bir tesis, işletme açıp veya işletmeye ortak olup fabrika kuracak kişiler devlet desteklerin yani hibe ve geri ödemesiz kredi teşviklerinden yararlanamıyor. Yeni bir tesis veya ortak olunarak açılacak olan fabrika ticari bir iş olarak adlandırıldığından ticari işlerde hibeler verilmemektedir.

Kısaca girişimci Kosgeb desteğini alabilmesi için; daha önceden yapılmamış bir iş alanı oluşturmalıdır. Yenilik getirecek ya da yeni bir istihdam sağlayacak olan girişimciler Kosgeb tarafından desteklenmektedir. Yani işletme açmak isteyenler Kosgeb hibelerinden yararlanabilmeleri ancak yeni bir iş fikrini hayata geçirerek yenilik getirecek bir işletme kurmalı ancak bu şekilde verilen destekleri o zaman alabilir.

Kosgeb Anahtar Teslim Fabrika Kurulumu Desteği

KOSGEB Anahtar Teslim Fabrika Kurma Atölye Açılışı, KOSGEB tarafından desteklenen bir programdır. Programa katılmak isteyenlerin, KOSGEB’in web sitesinden başvuruda bulunması ve başvuru formunu doldurması gerekir. Başvurunun onaylanmasından sonra, atölye açılışı için gerekli olan tüm talepleri yerine getirmek için yetkili kişilerle iletişime geçilmelidir. Atölye açılışı için gerekli olan evrakların hazırlanması, atölyenin fiziksel olarak oluşturulması ve çalışma alanının donatılması gibi işler yapılmalıdır. Atölye açılışı tamamlandıktan sonra, KOSGEB tarafından verilen eğitim ve destekler aracılığıyla atölyenin faaliyete geçmesi sağlanmalıdır. Kosgeb hibe ve faizsiz kredi destekleri ile fabrika kurmak isteyenler haricinde de Bilim ve Sanayi Bakanlığını anahtar teslim şeklinden yeni iş yer açmak isteyenlere sağlayacağı hizmet ile de fabrika açabilir.

KOSGEB tarafından desteklenen anahtar teslim fabrika kurulumu ortaklık aracılığıyla sağlanmaktadır. Kurulum, öncelikle projenin uygunluğunun değerlendirilmesi ile başlamaktadır. Daha sonra, fabrika kurmayda belirtilen gereksinimlerin karşılanması, fiziksel mekan kurulumu ve gerekli oturumların yapılması gibi pek çok durum için teknik bilgi gerekebilir. Sonrasında, makine alımları ve operatör eğitimi gerçekleştirilmelidir. KOSGEB bu süreçte proje sahiplerine bu işlemlerin her adımını tamamlamalarına yardımcı olmak için teknik destek ve danışmanlık sağlar.

Bakanlık Organize sanayi bölgelerinde fabrika kurmak, işyeri açmak, tesis açmak isteyenlere anahtar teslim fabrika kuracaklarını ve bu hizmeti yüksek istihdam üreten sektörlerde girişimcilere sağlayacaklarını belirtmişti. Devlet tarafından sağlanacak olan bu desteğin daha önceden tüm esnafa, çiftçilere ve özel sektör çalışanlarına verilen diğer destekler arasında yer alacağı ve bu hibe kredi projesini taleplere göre değerlendirerek isteyen girişimcilere hizmetten yararlanmalarını sağlayacakları yüksek istihdam sağlayacak işletme kurmak isteyenlerin yararlanabileceği belirtildi.

Bu sayede organize sanayi bölgesinde devlet tarafından kurulacak anahtar teslimi fabrikalarda, işçi sayısının fazla olacağı sektörlerde faaliyet gösterilmesi ve bu sayede daha fazla kişiye istihdam sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu desteğin temel amacı, hazırladıkları projeler karşılığında işsizliği önleyerek işsizlik oranlarını düşürmek, ekonominin ivme kazanmasını sağlamak ve yerli üretimi artırmak olacak. Bu amaçlarla hazırlanan işletme projesi karşılığında fabrika kurma ve işyeri açma desteği isteyen girişimcilere sağlanacaktır .

Kosgeb Fabrika Açma Destekleri (Arge Kobi)

Kosgeb tarafından KOBİ’lere, firmalara ve esnafa verilen faizsiz kredi ve hibeler çeşitli destek programları aracılığıyla sağlanmaktadır. KOSGEB tarafından KOBİ’lere ve firmalara iş kurmak, fabrika ve üretim atölyesi açmak gibi birçok faaliyet alanına yönelik Ar-Ge desteği de sağlanmaktadır.

Yine Kosgeb işyeri açma kredisi olarak verilen ve çeşitli destek programları ile ülkemizde sayısız kişi kendi işini kurdu. Girişimcilere hibe desteği veren ve işini büyütmek isteyenlere de faizsiz kredi desteği sunan Kosgeb destekleri halen verilmeye devam etmektedir. Girişimcilere sağladığı hibe kredileri almak isteyen girişimciler Kosgeb birimlerine ve İşkur’a işyeri kredisi almak için başvuru yapabilir.

14 farklı proje programı ile yapacağınız yatırımın türüne göre destek alabilirsiniz. Toplam 150 bin lira ile en küçük esnafa destek sağlayan KOSGEB’in tüm proje programlarını aşağıdaki linkten inceleyebilir, yatırım programınıza nace kodlarınıza göre teşvik alabilirsiniz.

Kosgeb laboratuvar hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

2023 yılında da bu destekler verilmeye devam edilecektir. Üretim yapmak istediğiniz sektörü de belirlemelisiniz. Çünkü ihtiyaç duyulan finansman miktarı sektöre göre değişiklik gösterecektir.

KOSGEB Fabrika Açma Devlet Hibe Desteği

Sıfırdan kurulumu yapılacak bir fabrika için KOSGEB den hibe desteğini 2023 yılında gerekli şartları sağlamanız durumunda alabilirsiniz. 2023 yılında Kosgeb’ten alacağınız devlet hibe desteği miktarı ise tam 335 bin TL olacaktır. Anahtar teslim, Devletten bu desteği miktarını tam olarak alabilmeniz için ise bazı şartları sağlamanız gereklidir.

Her işte olduğu gibi, yatırım gerektiren bu büyük işte de şahısların yenilikçi bir iş planı ortaya koymaları gerekmektedir. Daha sonra faaliyet alanının belirlenmesi gerekiyor. Kaç personel çalışacağı, gerekli ham maddenin nereden temin edileceği, üretimde nasıl makinelerin kullanılması gerektiği gibi detayların düşünülmesi gerekmektedir. Daha sonra ise finansal kaynakların ortaya konması ve bir fizibilite çalışmasının yapılması gerekiyor.

Kâr oranları, maliyet ve fiyat hesaplamaları yapıldıktan sonra işletmeye proje hazırlanmalıdır. İnşaat için gerekli alanların temin edilmesi, fabrika açmak için gerekli kurumlardan izin alınması gibi hususlar değerlendirilmelidir. Tüm detaylar düşünüldükten sonra proje hayata geçirilmelidir. Üretim planlandığı gibi başlamalıdır.

Üretim konusuna göre verilecek makine alım hibe tutarları aşağıdaki gibidir:

  • Düşük Orta Düşük Teknoloji 100.000 TL
  • Orta Yüksek Teknoloji 200.000 TL
  • Yüksek Teknoloji Düzeyi 300.000 TL
Teknoloji DüzeyiYapılan HarcamaAlınacak Hibe
Düşük Orta-Düşük Teknoloji Düzeyi100.000 TL75.000 TL
Orta ileri teknoloji Düzeyi200.000 TL150.000 TL
İleri teknoloji Düzeyi300.000 TL225.000 TL
Yurt Dışı Makine Alımlarına Sağlanan Destek Miktarları 2023
Teknoloji DüzeyiYapılan HarcamaAlınacak Hibe
Düşük Orta-Düşük Teknoloji Düzeyi100.000 TL90.000 TL
Orta ileri teknoloji Düzeyi200.000 TL180.000 TL
İleri teknoloji Düzeyi300.000 TL270.000 TL
Yurt İçi Makine Alımlarına Sağlanan Hibe Destek Ödeme Miktarları 2023

Üretimin devamlı olabilmesi için B planları düşünülmelidir. Teknik aksaklıkların oluşması durumunda bunların nasıl giderileceği vb. konulara çözümler bulunmalıdır. Gerekli olan finansman banka kredileri yolu ile de sağlanabilir. Ayrıca fabrikaya ofis malzemesi, akaryakıt vb. alımlarında bankalardan alınacak olan business kartlar sayesinde taksitlendirme imkanı da bulunmaktadır. Ödemelerinizi bu kartlar vasıtası ile de yapabilirsiniz.

Yerli üretim makine alımında yatırımın %90’ına, yurt dışından makine alımında ise %75’ine kadar hibe alabilirsiniz.

Kosgeb İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında makine alımında en üst düzeyde destek sağlayan bu alanlar NACE kodları ile desteklenmektedir.

Yüksek teknoloji düzeyine sahip olan sektörler:

  • İlaç
  • Bilgi işlem ve hesap makineleri
  • Elektrik makineleri
  • Haberleşme cihazları
  • Uçak ve mesleki cihaz sanayileridir.

Orta teknoloji düzeyinde olanlar:

  • Ana kimya
  • Temizlik malzemeleri
  • Boya vernik
  • Lastik ürünleri
  • Demir çelik dışı metal
  • Makine
  • Uçak hariç ulaşım araçlarıdır.

Düşük teknoloji düzeyindekiler ise:

  • Gıda
  • Tekstil
  • Giyim
  • Orman ürünleri
  • Kağıt ürünleri
  • Petrol ve kömür türevleri
  • Çimento-kil
  • Demir çelik

Üretim konunuzun hangi sınıfta olduğunu NACE kodunuz ile öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmek isteyenler; İleri Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanacak olanlar için oluşturulan desteklenen sektörler listesi de sınıf bazında ilgili linkte sizler için mevcut.

Kosgeb Model Fabrika Desteği 2023

KOSGEB, Türkiye’nin KOBİ destek programlarının en önemli bileşenlerinden biridir. KOSGEB tarafından sunulan Model Fabrika Desteği programı, KOBİ’lerin Ar-Ge ve teknoloji geliştirme faaliyetlerine finansal destek sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Program kapsamında model fabrikalar için temel girdiler, süreç robotları, kullanılabilir kalite kontrol sistemleri, kullanıcı arayüzü oluşturma ve test sistemleri, entegrasyon platformları, veri madenciliği, veri tabanı yönetimi ve veri çalışması yardımcı araçları gibi donanımlar sağlanmaktadır. KOSGEB tarafından desteklenen bu projeler sayesinde KOBİ’lerin arz ve talebi karşılamak için yenilikçi ürünler geliştirme ve yaygınlaştırma becerilerini geliştirmeleri de sağlanmaktadır.

Kosgeb tarafından İşletme Geliştirme Desteğinin alt programı olarak Model Fabrika Desteği veriliyor. Firmanızın yetkinlik kazanımlarını kalıcı hale getirmesine katkı sağlamak amacıyla Model Fabrika Desteği verilmektedir.

Kosgeb Model Fabrika Desteği Nasıl Başvurulur?

KOBİ’ler, KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında verdiği Model Fabrika Desteğine, https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler?ReturnUrl=%2f İnternet adresinden başvuru yapabilecek.

Kosgeb Model Fabrika Desteği

KOSGEB’in Model Fabrika Desteği başvurusu için öncelikle, KOSGEB’in internet sitesinden veya çağrı merkezinden destek talebinde bulunmak gerekiyor. Talebin kabul edildiğini doğrulandıktan sonra başvuruya ilişkin gerekli belgelerin toplanması ve doldurulması gerekmektedir. İlgili belgeler aşağıda listelenmiştir:

  • Vergi Kodu ve TC Kimlik Numarası
  • Kayıtlı Olduğu Sanayi ve Ticaret Odasının Sertifikası
  • İşletme Kuruluşunda Bulunan Yetkililerin Kimliği ve İmzaları
  • Firma Faaliyet Raporu
  • Hesap Makinesi Onayı
  • Son Yıllarda Reklam ve Pazarlama Stratejileri
  • Prototip Geliştirme ve Üretim Özellikleri
  • Model Fabrikanın maliyeti ve ücretleri hakkında mali belge
  • Fabrikanın üretim kapasitesini ve maliyetini belirlemek için bir proje önerisi
  • Fabrika faaliyete geçme tarihi
  • Son olarak, Model Fabrika Desteği başvurusunda bulunmak isteyen kurumların her ay ödeme yapma sözleşmesi

Program süresince desteğin üst limitini 70 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu destek programı aşağıda ki hizmetleri içermektedir.

  • Model Fabrikalar
  • Digital dönüşüm merkezleri
  • Yetkinlik Merkezleri

İşletme için alınacak hizmet giderleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından raporlanan Model fabrikalar, dijital dönüşüm merkezleri ve yetkinlik merkezlerinden destek alabilirsiniz. Bu giderlere sadece eğitim hizmetleri dahildir.

Model Fabrika’dan Eğitim Alan KOBİ’ye 70 Bin TL desteği

Fabrika, küçük ve orta ölçekli işletmelere finansman desteği sağlamayı amaçlayan bir Avrupa Birliği uygulaması olan Model Fabrika’dan edinilen eğitim, KOBİ’lerin ticaret yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur. Fabrika, KOBİ’lere yaklaşık 70 bin Türk Lirası desteği vermektedir. Bu destek, KOBİ’lerin işlerinin çalışma sermayesi ve pazarlama giderlerine katkıda bulunarak üretkenliğini arttırmak için kullanılabilir. Desteğin yanı sıra, daha iyi ürünler sunmak ve yeni pazarlara girmek için gereken teknik destek de sağlanmaktadır. Ayrıca, KOBİ’ler eğitime katılarak stratejik bilgi ve beceriler kazanabileceklerdir.

KOBİ’lerin Model Fabrikalarda eğitim alarak işletmelerini dönüştürmelerine yardımcı olmak amacıyla yeni uygulamaya konulan İş Geliştirme Destek Programı’nda üst limiti 70.000 TL olan Model Fabrika Desteği kapsamında, eğitim alan KOBİ’lerin 70.000 TL’ye varan hizmet gideri Model Fabrikalardan karşılanacaktır.

Devletten Hibe Almak İçin Ne Fabrikası Kurabilirim?

Bir fabrika kurmak için, ürün ve hizmetinize dayalı olarak, bir strateji oluşturmanız önerilir. Örneğin, teknik altyapı teknolojilerini destekleyen, ürün geliştirme ve üretim süreçlerini destekleyen bir fabrika kurmak isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, ürün tasarımı, verimliliği, maliyetleri ve pazar taleplerini karşılayan, dokümantasyonu ve kalite kontrolünü destekleyen bir fabrika da kurabilirsiniz.

Üretim faaliyetlerinde fabrikaların kurulması için devlet her zaman hibe desteği sağlayacaktır. Kosgeb’in kuruluş amacı küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulmasına destek olmaktır.

Üretim yapacak fabrikaların kurulması için birden fazla destek varken, perakende satış için tek programla destek veriliyor. Açılacak fabrika teknolojiye dayalı bir üretim faaliyeti için kurulacaksa bu destek miktarı en üst düzeye çıkarılacaktır.

Yüksek Teknolojili NACE KODU Faaliyet Alanı

Yüksek Teknolojili NACE KODU Faaliyet Alanları aşağıdaki gibidir:

  • 26.11.04 Diyotların, transistörlerin, diyakların, triyaklar, tristör, rezistans, ledler, kristal, röle, mikro anahtar, sabit veya ayarlanabilir direnç ve kondansatörler ile elektronik entegre devrelerin imalatın yapılması
  • 26.11.05 Katot ışınlı görüntü tüpleri, televizyon kamerası tüpleri ve magnetronlar, klistronlar, mikrodalga tüpleri ve diğer valf tüplerinin, LCD ve plazmaTV panelleri ve göstergelerin imalatı
  • 26.11.06 Çıplak baskılı devre kartlarının imalatının yapılması
  • 26.11.90 Bys. diğer elektronik bileşenlerin imalatları
  • 26.12.01 Yüklü elektronik kart imalatı (yüklü baskılı devre kartları, ses, görüntü, denetleyici, ağ ve modem kartları ile akıllı kartlar vb.)
  • 26.20.01 Bilgisayar ve bilgisayar çevre birimleri imalatı
  • 26.30.02 Radyo ve televizyon stüdyoları ve yayın teçhizatları ile radyo ve televizyon iletim cihazlarının imalatı (TV kameraları ve baz istasyonları dahil)
  • 26.30.03 Kızıl ötesi (enfraruj) sinyal kullanan iletişim cihazlarının imalatı (ör: uzaktan kumanda cihazları)
  • 26.30.05 Alıcı ve verici antenlerin imalatı (harici, teleskopik, çubuk, uydu, çanak ve hava ve deniz taşıtlarının antenleri)
  • 26.30.06 Kablolu ve kablosuz telefon, cep telefonu, kablolu görüntülü telefon, çağrı cihazı, telesekreter ve faks cihazı imalatı
  • 26.30.08 Merkezi iletişim santral donanımları ile sayısal veya analog telefontelgraf santrallerinin ve ağ geçitleri, köprüleri, yönlendiricileri gibi veri iletim donanımlarının imalatı (mors veya mors tipi kaydedici ve anahtarlar dâhil)
  • 26.30.09 Hırsız ve yangın alarm sistemleri ve kapı konuşma sistemlerinin (diyafon) (görüntülü olanlar dâhil) imalatı (motorlu kara taşıtları için alarm sistemleri hariç)
  • 26.30.10 Ses, görüntü veya diğer verilerin alınması, dönüştürülmesi, iletilmesi/yeniden oluşturulması için kullanılan diğer makinelerin imalatı (alıcısı/vericisi bulunan telgraf, teleks cihazları ile anahtarlama ve yönlendirme cihazları dâhil)
  • 26.30.90 Başka yerde sınıflandırılmamış diğer iletişim ekipmanlarının imalatı
  • 26.40.08 Ses ve görüntü oynatıcı ve kaydedicileri, ev tipi video kameralar ve diğer görüntü kayıt veya görüntü çoğaltma cihazlarının imalatı
  • 26.40.09 Radyo ve televizyon imalatı (taşıtlarda kullanılanlar dâhil)
  • 26.40.10 Mikrofon, hoparlör ve kulaklıklar ile elektrikli ses yükselteçlerinin (amplifikatörler) imalatı
  • 26.40.11 Monitörler ve projektörlerin imalatı (bilgisayar gibi bir otomatik veri işleme sisteminde kullanılmayanlar)
  • 26.40.12 Video oyun ve konsollarının (televizyonla kullanılanlar ve kendi ekranı olanlar) imalat
  • 26.40.90 Bys. tüketici elektroniği ürünlerinin imalatı
  • 26.51.02 Dedektör imalatı (yeraltı kaynakları, maden, mayın, güvenlik kontrol, radyasyon vb. dedektörleri)
  • 26.51.03 Elektrik miktarını (volt, akım vb.) ölçmek ve kontrol etmek için kullanılan alet ve cihazların imalatı (avometre, voltmetre, osiloskop ile diğer voltaj, akım, direnç veya elektrik gücünü ölçüm veya kontrol için olanlar) (elektrik sayaçları hariç)
  • 26.51.04 Hız ve mesafe ölçümünde kullanılan alet ve cihazların imalatı (taşıt hız göstergesi, takometre, taksimetre vb.)
  • 26.51.05 Isı ve sıcaklık ölçümünde kullanılan alet ve cihazların imalatı (termometre, termostat, pirometre vb.)
  • 26.51.06 Işık, ışın ve renk ölçümünde kullanılan alet ve cihazların imalatı (polarimetre, kolorimetre, refraktometre vb.)
  • 26.51.07 Meteorolojide kullanılan alet ve cihazların imalatı
  • 26.51.08 Yön bulma pusulaları ile diğer seyrüsefer alet ve cihazlarının, radar ve sonar cihazlarının imalatı (hava, kara ve deniz taşımacılığında kullanılanlar dâhil)
  • 26.51.09 Hava, sıvı ve gazların akış, seviye, basınç veya diğer değişkenlerini ölçme ve kontrol etme için kullanılan aletlerin imalatı (hidrometre, debimetre, barometre, higrometre vb.)
  • 26.51.10 Gaz, sıvı veya elektrik üretim veya tüketim sayaçlarının imalatı
  • 26.51.11 Teçhizatlı çizim masaları ve makineleri ile diğer çizim, işaretleme veya matematiksel hesaplama aletlerinin imalatı (pergel takımı, pantograf, resim, çizim, hesap yapmaya mahsus elektrikli/elektronik çiziciler vb. dahil)
  • 26.51.12 Laboratuvar, kuyumculuk vb. yerlerde kullanılan hassas tartıların imalatı
  • 26.51.13 Sanayide kullanılan işlem kontrol amaçlı teçhizatların imalatı
  • 26.51.14 Telemetreler, teodolitler ve diğer arazi ölçümü, hidrografik, oşinografik, hidrolojik veya jeofizik alet ve cihazlarının imalatı
  • 26.51.15 Seyrüsefere yardımcı telsiz cihazları ile uzaktan kumandalı kontrol cihazlarının (roketler, füzeler, makineler vb) imalatı
  • 26.51.90 Bys. ölçme, test ve seyrüsefer amaçlı alet ve cihazların imalatı (hidrolik veya pnömatik otomatik ayar veya kontrol aletleri ile milometreler, pedometreler, stroboskoplar, monostatlar, kumpaslar, spektrometreler dâhil)
  • 26.52.03 Devam kayıt cihazları, zaman kayıt cihazları, parkmetreler; duvar ve kol saati makineli zaman ayarlı anahtarların imalatı (vardiya saati vb.) 26.52.04 Kol, masa, duvar ve cep saatlerinin, bunların makinelerinin, kasalarının ve diğer parçalarının imalatı (kronometreler ve taşıtlar için gösterge panellerinde bulunan saatler ve benzeri tipteki saatler dahil)
  • 26.60.01 Işınlama, elektromedikal ve elektroterapi ile ilgili cihazların imalatı (elektro-kardiyograf cihazı, işitme cihazı, radyoloji cihazı, röntgen cihazları, X, Alfa, Beta, Gama, mor ötesi ve kızıl ötesi ışınların kullanımına dayalı cihazlar, vb.)
  • 26.70.11 Objektif merceği, levha ve tabaka halinde polarizan madde, renk filtresi, optik mercek, prizma, ayna ve diğer optik elemanlar ile dürbün, optik mikroskop, optik teleskop ve diğer astronomik aletler ile bunların aksam ve parçalarının imalatı
  • 26.70.12 Mikrofilm, mikrofiş ve diğer mikroform okuyucuların imalatı
  • 26.70.13 Sinematografik kameraların ve projektörlerin, diyapozitif (slayt) ve diğer projektörlerin imalatı
  • 26.70.16 Fotoğraf makinesi imalatı (dijital, anında görüntü basan, dokümanların mikrofilm, vb. üzerine kaydedilmesinde, deniz altında, hava fotoğrafçılığında, adli tıp veya kriminolojik laboratuvarlarda, vb. kullanılanlar)
  • 26.70.19 Flaş lambaları, fotografik agrandisörler (büyütücüler), fotoğraf laboratuvarları için cihazlar, negatoskoplar (ince ışıklı panel), projeksiyon ekranları, likit kristal cihazlar ile lazerlerin (lazer diyotlar hariç) imalatı
  • 26.80.01 Boş manyetik ses ve görüntü kaset bantlarının imalatı (plak dahil)
  • 26.80.02 Manyetik şeritli kartların imalatı (boş telefon kartı dâhil)
  • 26.80.03 Boş CD, DVD, disket, mavi ışınlı (blu-ray) disk, vb. ürünlerin imalatı (disk üretimi için kullanılan kalıp (matris) ve master dahil)
  • 26.80.90 Bys. manyetik ve optik ortamların imalatı

TEKNOLOJİ DÜZEYİ/YÜKSEK FABRİKA FAALİYETLERİ

KOSGEB Fabrika Açma Devlet Hibe Desteği Ne Kadardır?

KOSGEB Fabrika Açma Devlet Hibe Desteği miktarı, teşvik hakkını almaya başvuruda ile birlikte her proje için farklılık gösterebilmektedir. Teşvik tutarı en az 50.000 TL ve en fazla 5.000.000 TL arasında değişebilmektedir.

KOSGEB destekli sektörler listesindeki tüm fabrika konuları teknoloji düzeyi en yüksek olanlardır. Yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösterecek bir fabrika için KOSGEB aracılığıyla Devletten en yüksek hibe desteğini alacaksınız. Alacağınız hibe miktarı ise:

KOSGEB destekli sektörler listesindeki tüm fabrika konuları teknoloji düzeyi en yüksek olanlardır. Yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösterecek bir fabrika için KOSGEB aracılığıyla Devletten en yüksek hibe desteğini alacaksınız.

İşletmenin kuruluş desteği olarak 60 bin TL hariç (çalışan prim ödemelerine göre)

Yüksek NACE Kodlarına:

Makine teçhizat alımları için yerli ürün tercihinde bulunursanız %90 hibe alırsınız, böylece hibe miktarınız.

  • 100.000 TL harcama için 90.000 TL
  • 200.000 TL harcamalara 180.000 TL

En üst destek miktarı olan, 300.000 TL harcamanıza 270.000 TL hibe alabilirsiniz.

Yurt dışı üretim makine alırsanız da alacağınız hibe miktarı %75 olacağı için şu şekilde olur.

  • 100.000 TL harcamanıza 75.000 TL
  • 200.000 TL makine alımlarına 150.000 TL

En fazla yararlanabileceğiniz hibe miktarı olan 300.000 TL için ise 225.000 TL hibe alabilirsiniz.

KOSGEB ileri girişimci NACE Kodlarında diğer teknoloji seviyeleri olan düşük orta ve orta yüksek üretim konuları için NACE kodlarını görebilirsiniz.

Bu kodlara sağlanan 60 bin TL açılış hibe tutarı hariç maksimum makine alım desteği aşağıdaki gibidir:

  • Düşük Orta NACE Kodlarına: 100.000 TL kadar yerli üretim olması halinde 90.000 TL hibe verilir. Yurt dışı makine alımlarında ise en fazla 75.000 TL hibe sağlanır.
  • Orta Yüksek NACE Kodlarına: En fazla 200.000 TL makine alımlarına yerli üretim tercihinde bulunursanız 180.000 TL hibe alırsınız. Yurt dışı üretim olması durumunda ise bu miktar 150.000 TL ile sınırlandırılmaktadır.

KOSGEB İmalat Desteği 2023 Ne Kadar?

KOSGEB İmalat Desteği 2023 yılı için belirlenmemiştir. Bu desteklerin ne kadar olacağı, KOSGEB tarafından her yıl duyurulmuş tüm destekler dahilinde belirtilecektir. 2023 yılı için hangi desteklerin verileceğini gösteren bilgilerin duyurulması beklenmektedir. KOSGEB işletme başına 2 milyon TL’ye kadar destek vermektedir.

Yorumlar

  1. Avatar of Resul Resul dedi ki:

    Selamün aleyküm mangal kömürü kazanı almak istiyorum destek alabilirmiyim

    1. Avatar of Izzet tosun Izzet tosun dedi ki:

      GERI DONUSUM YAPMAK ISTIYORUM

  2. Avatar of Mehmet Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben makarna fabrikası kurmak istiyorum kosgeb ne kadar destek verir

  3. Avatar of Mehmet Mehmet dedi ki:

    En az 2 milyon dolar

  4. Avatar of RAUF ERYILMAZ RAUF ERYILMAZ dedi ki:

    MERHABA KOLAY GELSİN
    TEKSTİLKENT İHTİSAS OSBDE
    Yüzde 75 beşi yapılmış fabrikamıza nasıl bir desteklerden yararlanabiliriz bize yardımcı olursanız istihdamı artırmak amacıyla yapıyoruz tekstil üzerinde

  5. Avatar of dırbaz dırbaz dedi ki:

    merhabalar ben yurt dışında cam imalatı yapmak istiyorum bu konuda bana nasıl yardımcı olursunuz nasıl yönlendirirsiniz