Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2023 (İstiridye Kültür Mantarı)
Mantar yetiştiriciliği sertifikası alarak mantar üretimine destek veren Kosgeb, TKDK devlet kurumları ve Ziraat bankası gibi bankalardan destek alarak bu işe yatırım yaparak para kazanmak isteyenler için tüm merak edilen konuları detaylandırdık.
Kültür mantarı yetiştirmek isteyenler tarafından TKDK, KOSGEB tarafından mantar yetiştiriciliği konusunda verilen destekler devam ediyor. Bu bağlamda İstiridye mantar yetiştiriciliği maliyetleri için bu desteklere başvurabilirsiniz. Yetiştiricilik konusunda bilginiz yoksa istiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda açılan kurslara giderek tecrübe edinerek bu sektörde yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. İstiridye mantarı pazarda çok yüksek meblağlara satıldığından mantar yetiştiriciliği bayiliği açarak da üretimlerinizi yaparak kazanç sağlayabilirsiniz.
Mantar yetiştiriciliği alanında, çeşitli hibe ve destek programları uygulanmaktadır. Mantar yetiştiricilerine yönelik destek programları arasında; çiftlik donanımı için ödemeler, profesyonel destek programları, nitelikli mantar üretimine yardımcı olacak proje destekleri yer almaktadır.
Sonuç olarak, son yıllarda devletler tarafından mantar yetiştiriciliğine yönelik çeşitli programların geliştirilmesi ve uygulanması, bu sektöre pozitif etkileri olmaktadır. Devlet destekleri, mantar yetiştiricilerinin verimliliğini arttırarak onları destekliyor ve pazarda rekabet edebilmelerine olanak sağlıyor.
Mantar Yetiştiriciliği İçin Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapabileceği bir iş olan mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından dolayı kısa sürede para kazandıran meslekler arısına girmiştir. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımızın bu konu hakkında fazla bir bilgisi yoksa bu işe başlamadan önce bu konu hakkında ciddi bir araştırma yapmalı civarında bu işi yapan birileri var ise onlar ile iletişime geçerek işin nasıl yapıldığı ve risklerinin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir.
Aynı zamanda sadece üretimini öğrenmesi yeterli olmayacaktır üretmiş olacağı ürünü nasıl paketleyeceğinden nasıl pazarlayacağına kadar her şeyini planlaması gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki ürünü almak kadar ürünü nerede ve nasıl satacağınız bir o kadar önemlidir. Bu tür eğitim ve hesaplamaları yaptıktan sonra bu işi nerede ve ne büyüklükte yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Bu işin gerekli yöntemlerini öğrendiğinizde nasıl bir yere ihtiyaç duyduğunuzu bileceksiniz ve ona göre bir yer ayarlamanız gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliğinde ürün alabilmeniz için mantarın yetişmesine uygun nem ve kompostların iyi ayarlanması gerekmektedir. Bunlar hakkında gerekli eğitimi mantar yetiştiricilerine yönelik ürünler satan firmaların yetkilileri ile iletişime geçerek bilgi almanız mümkündür.
Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği Başvuru
Mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce hangi tür mantarı yetiştirmek istediğinize iyi karar vermeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgede hangi tür mantarın daha çok talep edildiğini belirlemeniz pazarlama konusunda size yardımcı olacaktır.
Türkiye’de mantar yetiştiriciliği devlet desteği sunmak için birçok farklı teşvik ve başvuru seçenekleri mevcuttur. Bunlar arasında Kalkınma ve İşletme Desteği Ajansı (KOSGEB) tarafından sunulan finansal, teknik ve diğer destekler bulunmaktadır. Akdeniz ve Ege Bölgesi tarım ajansları tarafından verilen tarımsal ve ticari destekler de mevcuttur. Kırsal Gelişim Ajansı tarafından sağlanan kredi ve ücretsiz mali danışmanlık hizmetleri de faydalı olabilir. Ayrıca, Kırsal Kalkınmaya Katkı Sağlama Fonu kapsamında verilen çiftçilere doğrudan yardımlarda bulunulmaktadır.
Mantar Yetiştiriciliği Teşvikleri Nasıl Alınır?
Mantar yetiştiriciliği son yıllarda popülerliğini artırmıştır. Mantar yetiştiriciliği teşvikleri, mantar üretiminin ülkemizdeki küçük işletmelerin ve çiftliklerin gelişmesine yardımcı olmak için verilmektedir. Bu teşvikler, profesyonel mantar yetiştiricilerinin maliyetlerini azaltarak ve kazançlarını artırarak, mantarların yüksek miktarlarda üretilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Mantar yetiştiriciliğinden yararlanmak için üreticinin mantar yetiştiriciliği teşviklerine başvurması gerekmektedir. Teşvik başvuru formunu, kamuya açık olarak, tarım teşvik merkezlerinden alabilirsiniz. Kamu, mantar yetiştiriciliği teşviğinden faydalanmak isteyen tüm üreticilere destek vermektedir.
Mantar yetiştiriciliği teşvikleri, üreticinin mantar yetiştiriciliğiyle ilgili giderlerine destek vermek için verilmektedir. Teşvikler arasında; mantar ekimi için tohumlar, mantar cinsleri şekillendirmek için gübre veya bitki besinleri alımı, mantar üretiminde hammade, teknolojik ve lojistik destek ile üretim sürecinin iyileştirilmesi olmak üzere özel düzenlemeler yer almaktadır.
Ayrıca mantar yetiştiriciliğinden elde edilen ürünlerin pazara sunulması için, mantar yetiştiricisi, kayıtlı firmalar arasından birini seçebilir ve ürününün satışını sağlayabilir. Bu aracı firmalar, ticari teşviklerden de yararlanmaktadır. Böylece, mantar yetiştiriciliğinden elde edilen ürünlerin satışını kolaylaştırmak için destek sağlanmaktadır.
Mantar yetiştiriciliği teşviklerinden faydalanmak isteyen üreticilerin, öncelikle teşvik başvuru formunu doldurmaları ve bu formu tarım teşvik merkezlerine göndermeleri gerekmektedir. Formun başvurusu tarım teşvik merkezine gönderildikten sonra, tarım müdürlüğü tarafından incelenecektir.
Tarım müdürlüğü, formu inceledikten sonra, üreticiye yakın bir süre içerisinde cevap verebilecektir. Teşviklerden yararlanmak için, üreticinin, mantar yetiştiriciliği teşviklerinden yararlanmak ve bu teşviklerle maliyetlerini en aza indirmek istediğine dair bir taahhüdü imzalaması gerekmektedir.
Mantar yetiştiriciliği teşvikleri, üreticilerin mantar üretimlerini artırmak ve maliyetlerini düşürmek için verilmektedir. Teşvikler, maliyetleri azaltmak ve mantar üretimini artırmak amacıyla tarım teşvik merkezleri tarafından verilmektedir. Mantar yetiştiriciliği teşviklerinden yararlanmak isteyen üreticilerin, öncelikle başvuru formunu doldurmaları ve tarım teşvik merkezlerine göndermeleri gerekmektedir.
Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği: Üretim alanında gerekli olan nemi sağlamak için gerekli ekipmanlar, mantar yetiştirme rafları, kompostlar ve diğer malzemeler için ortalama 50 bin liraya ihtiyacınız olacaktır. 2014 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında mantar yetiştiriciliği desteklenme kapsamına alınarak hibe desteği verilmeye başlanmıştır. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu hibeden yararlanmaları için bulundukları bölgedeki Tarım il müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl mantar üretimi için 30 bin lira geri ödemesiz hibe desteği sağladı. Çiftçilerin istiridye ve kültür mantarı yetiştirmelerine izin verilirken, Resmi Gazete’de kültür mantarı üretimi ne atıfta bulunuldu.
Şartlar ise şöyleydi:
100 metre kare alanda, senede 15 veya 20 ton kompost ile 3 katlı ranza sistemi veya diğer sistemlerin uygulandığı bir sistem kurulması ve bu sistemin içinde Vantilatör, Aspiratör, Sırt pompası, Higrometre, Termometre gibi malzemelerin alınması ve beyaz şapkalı kültür ve istiridye mantarının yetiştirilmesi desteklendi.
Ziraat Bankası Mantar Kredisi
2023 yılında tarımsal yatırımlar haricinde, hayvan kredisi çekmek isteyen kişilere de Ziraat Bankası tarafından en uygun şartlarda kredi desteği sağlanmaktadır. Ayrıca bakanlık tarafından uygun görülen ve hibe desteği alan yatırımcılara Ziraat bankası aldıkları hibe miktarının 3 katına kadar tarımsal kredisi vermektedir. Bu kredi ile isteyenler alet, makine ve ekipman malzemelerini alabilecekleri gibi isteyenler ise eleman giderleri için de kullanabilirler. Bu krediyi isteyenlere düşük faiz oranı uygulayan banka bir yıldan dört yıla kadar vade imkanı sunmaktadır.
- Geleneksel bitkisel üretim yapan işletmelerimiz, 100 bin TL’ye kadar yüzde 100 sübvanse kredi kullanabilecekler.
- 100 bin üzeri krediler ise en az % 50 oranında sübvanse edilecek.
- Düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 5 milyon TL olarak belirlendi.
Bu kriterler,” T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği nde yer almaktadır.”
Tarımsal üretim konularında Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim konusuyla çiftçilerimize 5.000.000 TL kadar düşük faizli ve faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Geri ödemeleri 7 yıl vadeye kadar kullandırılmaktadır.
5.000.000 TL’ ye kadarda ÇKS belgeniz olması durumunda ise doğrudan %50 faiz desteği alabilirsiniz. Ziraat bankasının uyguladığı yıllık cari kredi faiz oranı %14 ise %7 oranına düşer. Aylıkta ise faiz oranı böylece 7/12=0,58 olmaktadır. Bu faiz oranları ile Ziraat bankasından kredi desteği alarak bu alanda yatırım yapabilirsiniz.
TKDK Mantar Desteği 2023
TKDK tarafından verilen desteklerden bir tanesi de mantar yetiştiriciliği konusunda olmaktadır. IPARD 2 programı dahilinde verilen destekler istiridye ve kültür mantarlarını kapsamaktadır. TKDK desteklerinden yararlanmak isteyenlerin ise desteklenen iller arasında verilmesi gerekmektedir.
302-1 Tedbir koduyla IPARD-2 programların kapsamında TKDK dan hibe desteği Mantar yetiştiriciliği konusunda kurum tarafından verilen destekleme tutarı yüzde 50 oranında olmaktadır. Verilecek olan destek tutarları 30 bin TL olmaktadır.
TKDK Mantar yetiştiriciliğine destek verilecek olan iller ise aşağıdaki gibidir:
Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.
Destek vermiş olduğu illerde 302-1 Çiftçilik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbir koduyla yapılan yatırımın %65 kadar hibe olanağı sağlamaktadır.
Hibe desteklerinden sonra Kosgeb hibe desteği ve Ziraat bankasının sağladığı kredi olanakları da mevcuttur. Bunları inceleyecek olursak;
KOSGEB Mantar Üretimi Kursu 2023 Destekleri (NACE KODU)
KOSGEB kurumu da 46.31.06 NACE koduyla ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti’ yapmak isteyen girişimcilere destek vermektedir. Yeni girişimciler için sağlanacak ve bu sektörde yatırım yapacak olanlara 2 yıllık program için 60.000 TL. hibe sağlamaktadır.
Mantar üretimi için KOSGEB yeni iş kuracaklara hibe destekleri nasıl alınır içeriğine göz atarak mantar yetiştiriciliğine verilen destekleri nasıl alacağınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Geleneksel Girişimcilik için desteklenen sektörler arasında yer alan nace kodları içerisinde yer alan bu kodla üretimini yapmış olduğunuz mantarların ticaretini yapacak bir işletme kurabilirsiniz. Bu şekilde de KOSGEB den ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ kapsamındaki için 60.000 TL. hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz.
Mantar Yetiştiriciliği Kursu 2023 Güncel
Devletten hibe alabilmek için girişimcilik sertifikasına sahip olmanız lazım. Konu hakkında Kosgeb- İş-kur üzerinden yada ticaret odasından bilgi alabilirsiniz. Girişimcilik tarihleri belli aralıklarda oluyor ve mantar için halk eğitim 12 kişilik bir sınıfa ihtiyaç duyuyor. 12 kişi sizinle aynı eğitimi almak isterse kurs açılıyor. Mantar Yetiştiriciliği Sertifikanızı Alın.
Mantar Yetiştiriciliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Mantar yetiştiriciliği sertifikası almak için kurslarda verilen Eğitim veriliyor eğitim saati 190 ile 200 arasıdır. Girişim sertifikanızı aldıktan ve mantar içinde eğitim sertifikanız da tamamlanınca tarım kredi kooperatifi yardımcı oluyor. Bu aşamaları halledin yeterli sonra ne yapmanız gerektiğini zamanla size aşılıyorlar.
Sertifika programları meslek elemanlarının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen kurslardır. Bu kapsamda Mantar yetiştiriciliği için mantarhane kurulumu ve mantar yetiştiriciliği hususunda teknik bilgileri öğrenip uygulayabilmeleri için tasarlanmış bir öğretim programlarıyla sertifika veren kurumları tespit ederek başvuru yapabilirsiniz. Detaylar.
Evde Mantar Yetiştirmek için Gerekli Malzemeler
Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilerin evde bu işi yapmaları için bu konuya çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bildiğiniz üzere kültür mantarı, istiridye mantarı ve trüf mantarı mantar yetiştiricilerinin en çok rağbet gösterdiği mantar türleridir. Mantar loş, ısı ve nem durumu ayarlanabilen, havalandırması kolay olabilecek yerlerde yetiştirilmelidir. Evde mantar yetiştirmek için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:
- Yetiştirme rafları
- İlaçlama cihazları
- Mantar kompostu
- Isıtma cihazı
- Havalandırma cihazları
- Nem ölçüm cihazları
- Sulama malzemeleri
Sizde bunlardan bir tanesini seçerken bulunduğunuz bölgede hangi tür mantar yetiştiricilerinin olduğunu ve pazar olarak hangisinin daha rahat satıldığını iyi belirlemeniz gerekmektedir. Kültür mantarı ülkemizin her yerinde rahatlıkla satılabildiğin den en çok tercih edilen mantar olarak dikkat çekmektedir. Fakat son yıllarda istiridye mantarına olan ilgiden de bahsetmemiz gerekmektedir. Fiyatı kültür mantarından daha yüksek olduğundan üreticisine de getirisi fazla olmakta ve çok sayıda üretici bu tür mantarı üretmeye başlamıştır. Trüf mantarı ise yüksek fiyatı ile dikkat çekmektedir. Fakat piyasada diğer mantarlar kadar bulunmamakla birlikte fazla talep görmemektedir.
Mantar Üretimi İçin Bodrum Kata Onay Verilmiyor
Bu tür yerler merdiven altı görülüyor ve devlette bazı kişiler müdahale edebilir. Bu yüzden bir seranız olmalı ve Bakanlık onaylı olmalıdır. Hibe için de tarım üzerinden fazla bir hibe oranı çıkıyor. Bayanlar bu konuda biraz daha önde ve teşvik üzerinden bir çok banka 1 ile 4 yıl vade yaptığı belirtiliyor. Bir araştırmamda bu böyle olmasa bile sizi uygun olan bir ödeme sistemi illaki vardır. Buna da hiç canınızı sıkmayın. Tabi kişisel bir yorum isterseniz yapamazsın diyenlere de aldırış etmeyin. Böyle söyleyenlerin kendileri ispatlanmadığı için insanlara müdahale etmekten başka bir işe yaramazlar. Bazı blog yazarları da girişimciler için birçok olumsuz abartılı yazı yazmışlar hiç korkmayın ticarette her zaman iniş çıkış olur illaki.
Denemekte fayda var. umarım konu özetim yardımcı olmuştur herkese bol kazançlar. (Derya-alanya teşekkürler)
Mantar Bayiliği Veren Firmalar
Mantar alanında bayilik veren herhangi bir firma bulunmamaktadır ancak mantar üretimi işi yapmak isteyenlerin faaliyetleri için gerek duydukları, kompost olmak üzere ürün tedariki yapan firmalar vardır. Mantar yetiştiriciliğinin her geçen gün daha da gelişmesi nedeniyle mantar alanına hazır çadır kurulum dahi sağlayan firmalar bulunur.
Mantarhane Açmak İçin Gerekli Belgeler Hangileridir?
Mantarhane açmak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- Vergi levhası
- Belediye ruhsatı
- Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı gıda üretim belgesi
- İSO – 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi , İSO – 22000:2008 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
- İTU Belgesi ( İyi tarım uygulamaları belgesi )
- Organik Tarım Belgesi
Mantar Yetiştiriciliği Kazancı
Mantarhane açılışı yaparak 100 metrekarelik bir alana yapacağınız 10.000 TL’lik yatırım ile 1 ay içerisinde 12.000-15.000 TL arası bir kazanç sağlayabilirsiniz. Mantar yetiştiriciliği işi diğer sektörlere kıyasla daha az risk çok kazanç olduğu için yetiştiriciliği çoğu insan tarafından tercih edilmektedir. Mantar Yetiştiriciliği Kazancı ve maliyetinin tüm detaylarını aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Kültür Mantar Üretim Tesisi Projesi
Kültür mantar üretim tesisi projesi aşağıdaki kriterlerden oluşmalıdır:
- Mantar üretiminde Loş ve nemli ortam gerekli olduğundan sağlam izolasyonlu ve karkaslı bir yapıda tesis olmalıdır.
- Mantar üretimine uygun hale getirilmiş elektronik kartları izole edilerek neme karşı korumaya alınmış olmalıdır.
- Mantar sporlarından koruyucu hepa filtrelerle desteklenmiş olmalıdır.
- Klima veya ısıtma soğutma sistemi olmalıdır
- Gün ışığı aydınlatma modülüyle donatılmış aydınlatma sistemi olmalıdır.
- Bilgisayar kontrollü otomasyon sistemi sıcaklık nem karbondioksit kompost iç sıcaklık ve aydınlatma kontrolü yapabilen geçmişe dönük veri kaydı alabilen cep telefonunuzdan uzaktan takip edebileceğiniz profesyonel otomasyon
- Dışarıdan alınan havanın yazın soğutularak kışın ısıtılarak odaya alındığı otomatik servo motorlu damperli havalandırma sistemi olmalıdır
- Yüksek basınçta (70 bar) çalışan profesyonel nozullu nemlendirme sistemi olmalıdır.
- Faz koruma termik kontrollü ana güç elektrik panosu
- Anti bakteriyel antipas boyalı güçlü karkas ranza askı sistemleri olmalıdır. Bu konuda Bursamantar.com size proje konusunda yardımcı olacaktır. Firma mantarhane projesinin fotoğraflarını incelemek için tıklayınız.
Mantar yetiştiriciliği konusunda verilecek olan desteklerin 2023 yılında da devam edeceği söyleniyor. Bakanlık tarafından bir açıklama geldiğinde devletdestekli.com sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Bursa’da lurimsal birtesis açmak istiyoruz
Bilgi vermenizi rica ederim.
Slm bilgi almak istiyorum
Mantar için hibe rakamı ziraat bankası vermemiş bu konuda bilgisi olan var mı.ayrıca 2022 rakamları güncellenmemiş ben mi göremedim
Merhaba bende bilgi almak istiyorum.
Tekirdağ saray ilçesinde 3 dönüm yerim var ben burada mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum bu konuda bilgi almak istiyorum iyi çalışmalar