Devlet Destekli Traktör Yenileme Hibesi 2023

Devlet destekli traktör yenileme hibesi, nasıl alınır, TKDK desteklemesi, kredisi ve özellikleri, kredi için istenen belgeler, düşük faizli traktör kredisi hakkında tüm bilgileri öğrenebilir ve başvuru yapabilirsiniz. 

Devlet Destekli Traktör Yenileme Hibesi 2023

Devlet destekli traktör yenileme hibesi traktör alan ve kullanan çiftçileri desteklemek için tasarlanmıştır. Program, teknolojinin teknolojik aracı, daha güvenilir ve verimli modelleri satın almak için arazide kullanılacak, güncel ve güvenli traktörleri satın almaya yardımcı olacak bir destek sağlar. Program kapsamında kullanıcılar, yüksek kalite ve güvenilirlik standartlarına sahip yeni bir traktör satın alabilecek, borçlandırabilecek veya kullanılan traktörleri bileşenleri veya bütünü ile yeniden satın alabilecekler. Ayrıca, traktör ekipmanının frene kadar değiştirilmesi de destekleniyor. Destek paketinde, traktör satın almak ve soğutma sistemi, frenler, direksiyon etiketi, fan ve yağ tüketimi dahil olmak üzere gerekli tüm yedek parçaları da dahil edilebilir. Genellikle, traktörün teslim edilmesini takiben bir garantinin de verilmesi söz konusu olmaktadır.

Devlet çiftçilerimizin her konuda yanında olduğu gibi traktör alımları için de destek olmaktadır. Özellikle tarım sektöründe faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla Tarım makinelerine %50 hibe desteği verilmektedir. Tarım makineleri verilen hibe destekleri arasında traktör bulunmaz ancak, çeşitli kurumlar aracılığıyla hayata geçirilen projeler kapsamında traktör hibe destekleri sunulmaktadır.

Çiftçilere Tarımsal Mekanizasyon Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı kapsamında makine ve ekipmanları alım şartları ve desteklemeye giren makine ve ekipmanlar açıklandı. Açıklamaya göre makine ve ekipmanlarda %50 hibe desteği uygulandı. Tebliğ ile ilgili tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafınca kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak ve zor şartlar altında bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerine katkı vererek uluslararası düzeyde rekabeti sağlamak ve makine, alet alımlarının desteklenmesine %50 hibe ile destek vermesini amaçlamaktadır.

Devlet Destekli Traktör Nasıl Alınır?

Devlet esnaf olmak ya da çiftçi olmak isteyenleri iş yeri ve hayvancılık kredisi ile desteklemektedir. Hibe olarak traktör almak isteyen çiftçileri ise TKDK ile IPARD programları dahilinde desteklemektedir. Bir çok ilimizde il koordinatları olan kurum desteklenen bölgelerde hayvancılık ya da çiftçilik yapan vatandaşlara devlet hibe teşvikli traktör veya tarım aletleri, makine alımları için destekler sunmaktadır.

  • Sanayi ve teknolojinin her geçen gün gelişmesi ve ilerlemesi sebebi ile, yerli üretimi arttırmak, tarım ile ilgilenen çiftçileri desteklemek amacı ile devlet tarafından hayvancılık ve tarım sektörlerinde pek çok yatırım yapılmaktadır.
  • Çiftçileri tarım faaliyetlerine teşvik etmek ve çeşitli krediler ile destekleme yardımları ile finansman yaratmaktır.
  • Devlet içinde bulunduğu maddi boyuta göre bir çok teşvik kredisi, tarım kredisi, hibe kredi, büyükbaş hayvancılık kredisi ve küçükbaş hayvancılık kredisi vermektedir.
  • Devlet hibe traktör kredisi ile belirlediği illere alınacak olan traktörün %50 sini ödemektedir.

IPARD programı dahilinde %50 hibeli traktör ya da tarım aletleri, makineleri almak isteyen kişiler için aşağıdaki listemizde bulunan illerde ya da ilçelerde kayıtlı olarak çiftçilik yapmaları istenmektedir.

BalıkesirAfyon
AmasyaErzurum
DiyarbakırIsparta
Çorum,Hatay
KahramanmaraşKars
KonyaMalatya
OrduSamsun
SivasŞanlıurfa
TrabzonAğrı
TokatVan
AksarayYozgat
AydınArdahan
BursaAnkara
BurdurDenizli
ÇanakkaleElazığ
ÇankırıKaraman
GiresunKütahya
ErzurumManisa
KastamonuMardin
MuşUşak
MersinNevşehir
TKDK

Yukarıda belirtilen illerde çiftçilik yada hayvancılık yapan kişiler TKDK İl koordinatörlüklerine yapacakları devlet traktör kredisi imkanı ile bilgi edinebilirsiniz. 

Traktör Hibesi Kimlere Verilir?

Traktör hibesi, tarım sektöründe çalışan küçük ve orta ölçekli tarım üreticilerine verilir. Bu hibe, tarım üreticilerinin yeni traktör almalarına veya mevcut traktörlerinin genişletilmesine yardımcı olacak şekilde kullanılabilir. Traktör hibesi, tarım üretiminin iyileştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması hedeflerine ulaşmak için verilir. Traktör alımlarında proforma faturasının %20 ve %60′ ına kadar sağlanan hibe desteklerinden yararlanabilecek olan kişiler yaşadıkları illerin TKDK ve ORKÖY desteklenen iller içerisinde yer alıp almadığını kontrol ederek, kendilerinin de hibe desteği alıp alamayacaklarını şekilde öğrenebilirler.

Devlet Traktör Kredisi TKDK Desteklemesi

Süt üretimi yapan işletmeler, çiftlikler, süt üretimi yapan çiftçiler, arıcılık yapan çiftçiler, dış mekan ve iç mekan süs bitkisi yetiştiriciliği yapan çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitki üreten çiftçiler, diğer şartları da taşımak kaydı ile başvuruda bulunabilirler. 

Ancak 2023 yılında kurumun traktör konusunda herhangi bir desteği bulunmuyor. Bu kurum haricinde Ziraat bankası: Tarım işletmelerinin daha verimli çalışmaları ve mekanizasyon düzeylerini yükseltmelerini teminen, “Tarımsal mekanizasyon araçlarının kredili satışına esas deney ve denetimlerle ilgili tebliğ” esaslarına göre zirai kredilendirme belgesi olan kullanılmamış, yeni veya en fazla 5 yaşındaki traktörlerin alımına yönelik tüzel/gerçek kişi üreticilere, değişken ya da sabit faizli traktör kredileri ve ikinci el traktör kredisi sunuyor.

Devlet bankalarından olan Ziraat bankası traktör, pulluk, römork, tarım aletleri, biçerdöver ve benzeri tarımsal mekanizasyon kredisi talep eden müşterilerine tarım ve hayvancılık kredisi imkanlarını sunuyor. Bu kapsamda 3 farklı traktör kredisi veriliyor. Bu krediler aşağıdaki gibidir:

  1. Ziraat Bankası Sabit Faizli Traktör Kredisi,
  2. Değişken faizli Ziraat Traktör Kredisi,
  3. 2. El Traktör Kredisi.

Ziraat Bankası Traktör Kredisi ve Özellikleri

Ziraat Bankası’nın Traktör Kredisi, tarımsal üreticilere karlı ve verimli tarım faaliyetleri yürütmek için özellikle tasarlanmış bir kredidir. Kredi kullanıcıları tarla işletmeciliği, hayvancılık, bağcılık ve diğer tarımsal üretim ve geliştirme faaliyetleri için traktör almak için krediye başvurabilir. Böylece tarımsal üreticiler, toprağın sağlıklı bir şekilde işlenmesini, tarımsal üretim işlerinin hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirler.

Kredide şu avantajlar sunulmaktadır:

  • Prime Esnek Ödeme Planı: Ziraat Bankası’nın Traktör Kredisi, vereceğiniz kredi tutarına göre değişen prime esnek ödeme planları sunar. Ödemeler aylık, 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık veya daha uzun vadelerde yapılabilir.
  • Uygun Faiz Oranları: Kredi kullanıcıları, belirli bir meblağ için uygun faiz oranlarından faydalanarak kendilerine avantaj sağlayabilir.
  • İhtiyaca Göre Kapsam: Ziraat Bankası’nın Traktör Kredisi, tarımsal üretim faaliyetlerinde kullanmak üzere özel olarak tasarlanmıştır ve ihtiyaca göre kapsam sunar.

Ziraat bankası ile anlaşma yapan firmalar ve bayileri tarafından satılan yeni ve kullanılmamış traktörler için;

  • 3,6 ve 12 ayda bir kez geri ödeme şartı ile Proforma fatura ya da satış teklif mektuplarının maksimum yüzde 75’ine kadar, sabit değişmeyen Traktör Kredisidir.
  • Değişken traktör kredisinde 0 km ve kullanılmamış acente traktörler;
    • 3,6 ve 12 ayda bir geri ödeme olanakları ile Proforma fatura veya satış teklif mektubunun en fazla yüzde 75’ine kadar traktör kredisi kullanabilirsiniz.
  • 2. el traktör kredisi almak isteyenler için Ziraat bankasınca maksimum 5 yaşındaki traktörler için,;
    • 3,6 veya 12 ayda bir geri ödemeli, traktörün kasko bedelinin yüzde 75’ine kadar, sabit veya değişken faizli Devlet traktör kredisi kullanabilirsiniz.

Traktör Kredisi İçin Bankadan İstenen Belgeler

Traktör kredisi için bankadan istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik belgesi
  • Adres kanıtı
  • Gelir kanıtı (son 3 ayın toplam gelirini gösterir belge)
  • Banka dekontu (son 3 ayın toplam masraf bilgisini içeren ve banka tarafından verilen belge)
  • İş yerinden alacağınız bir destek belgesi
  • Noter tasdikli çalışma sözleşmesi
  • İş tecrübesi ile ilgili belgeler
  • Taşıtlar için kayıt belgesi

Tüzel kişiler ve gerçek kişiler evraklar farklı olup, Ziraat Bankası şubelerini ziyaret ettiğinizde evrakları ayrıca öğrenebilirsiniz.

  • Ziraat bankası biçer döver kredisi de vermektedir.
  • Bu kredilerden sabit faizli ve değişken faizli olarak faydalanabilirsiniz.
  • Yine 3, 6 ve 12 ayda bir geri ödeme alternatifi sunulmaktadır olup proforma fatura veya satış teklifi mektubunun en çok yüzde 75’ine kadar kredi kullanabilirsiniz.

Ziraat Bankası Düşük Faizli Traktör Kredisi

Düşük Faizli Traktör Kredisi, Bankanın traktör alımı için özel olarak sunduğu bir finansal üründür. Bu tür krediler düşük faiz oranlarına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır ve genellikle sadece belirli traktör markalarına uygulanmaktadır. Kredinin vade süresi çoğunlukla beş yıl olarak belirlenebilir ve banka tarafından belirlenen faiz oranlarıyla ödenebilir. Sonuç olarak, bu tür kredilere başvuran müşterilere düşük faizli traktör alımını sağlamak için fırsatlar sunar.

3 Ocak tarihli 2015 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararla traktör alımları konusunda 2023 yılı sonuna kadar düşük faizle traktör kredisi verileceği duyurulmuştur. 2023 yılı için ise traktör alımları konusunda kredi verileceği görüşülüyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokole göre yatırım dönemi için işletmelere kredi verilecektir. Kredi üst limiti 500 bin TL olarak belirlenmiştir. Uygulanabilecek en yüksek indirim oranı yüzde 50 olmaktadır.  Yatırım dönemi faiz indirim oranı yüzde 25 olarak belirlenmiştir.

  • Düşük faizli traktör kredisi kullanmak için çiftçilerde aranan bazı şartlar bulunmaktadır.
  • Bu şartlar arasında çiftçilerin büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı sektörlerinde faaliyet göstermeleri gerekmektedir.
  • Ayrıca ikinci el alımları için de kredi kullandırılmaktadır.
  • İkinci el alımlarında 8 yaş ve altındaki traktörler için düşük faizli kredi kullandırılmaktadır.

Bankaların verdiği krediler dışında devlet kurumları tarafından hibe verilmemektedir.

Bu şekilde sizden yardım ve destek talebi vereceğini iddia ederek para isteyenlere itibar etmeyiniz ve okumadan hiçbir belgeyi imzalamayınız.

Traktör Hibe Desteği Var mı?

Evet, Traktör Hibe Desteği var. Traktör sahibi tarımsal yatırımlar ve faaliyetlerinde desteklenmektedir. Hibe programı kapsamında traktörlerin satın alınması üzerine çeşitli avantajlar sağlanmaktadır. Bunlardan bazıları bedava yakıt verileri, uygun fiyatlı parçalar ve servisler, donanımlar ve gelişmiş teknolojilere erişimdir. Ülkemizde hibe destekli traktörler Orköy ve TKDK projeleri kapsamında alınabilmektedir. Traktör proforma bedelinin en az yüzde 20, en fazla %60’ı kadar devletten hibe desteği alınabilmektedir. TKDK adlı kurum geçtiğimiz yıllarda çiftçilerimize traktör desteği vermekteydi. Ancak bu destek bu yıl verilmemektedir.
Tarımsal faaliyetlerde kullandırılmak üzere Traktör hibe desteğine bu projelere başvuru yaparak ve destek yararlanmaya hak kazanıp kazanmadığınızı yapacağınız sorgulama sonrasında öğrenebilirsiniz.

ORKÖY Traktör hibe desteği verilen köyler hangileridir?

Orköy traktör hibe desteği orman köyleri listesinde destek verilen iller yer almaktadır.
Orman Köyleri Listesi İndir

Yorumlar

  1. Muhammed küçük dedi ki:

    Selamün aleyküm ben de Erzurum Tekman ilçesine bağlı Hüseyin Ağa köyde yaşıyorum genç bir çiftçiyim köyde çalışmak istiyorum boş araziler vardır sürmek çalışmak istiyorum ama gücüm olmadığı için bi traktör alamıyorum lütfen yardım edin beni bi traktör sahibi yapın bende köyümde çalışmak istiyorum şehire gitmek istemiyorum ev telefonu numaram şu